24.1.2018

Raghu Rai – Intia kuvina

Raghu Rain on legenda.

Rajala Pro Shop järjestää Helsingin Postitalossa maailmankuulun intialaisen valokuvaaja Raghu Rain valokuvanäyttelyn. Raghu pitää myös Rajala Pro Shopissa eksklusiivisen luennon, jossa hän kertoo oman tarinansa ja esittelee huikeita valokuviaan lähes 50 vuotta kestäneeltä uraltaan.

Raghu Rai on legenda. Maailmankuulu valokuvaaja Henri Cartier-Besson otti hänet siipiensä suojaan, ja Raghu on toiminut 1970-luvulta saakka maailman tunnetuimman kuvatoimisto Magnum Photosin listoilla.

Ensimmäiset kuvat päätyivät sattuman kautta The Timesiin

Raghu Rai sai ensikosketuksensa valokuvaukseen veljensä S Paulin kautta. Veli oli intohimoinen valokuvaaja, ja veljen kameralla otetut Raghun ensimmäiset kuvat päätyivät Lontooseen The Times -lehteen. ”Kuva oli puolensivun kokoinen, ja siinä oli pieni aasi. Ja kuvan vieressä komeili minun nimeni. Se oli ensisysäys valokuvaajan uralle”, sanoo Raghu Rai.

Raghu Rai aloitti työuransa Intiassa The Statesman -lehden päävalokuvaajana. Raghu työskenteli myös Intian johtavassa sanomalehdessä India Todayssa.

”Aikani lehden toimituksessa oli mielenkiintoista. Sain kuvata hyvin erilaisia asioita aina urheilusta poliittisiin ja sosiaalisiin aiheisiin. Se antoi minulle perspektiiviä myös valokuvaajana”, summaa Raghu Rai.

”Intia on minulle koko maailma”

Kun Rahgu Railta kysytään Intian kuvaamisesta ja sen tärkeydestä hänelle, on vastaus selvä: ”Intia on minulle koko maailma. Siellä olen syntynyt ja kasvanut. Maan poliittiset ja sosiaaliset muutokset ovat olleet minulle suuri inspiraation lähde valokuvaajana.” 

Puhuttaessa valokuvaamisen tarkoituksesta Raghu Rai nostaa esiin hetkessä elämisen tärkeyden. ”Valokuvaamisen tarkoituksena on taltioida aika, jossa elämme. Kuvaamaamme ei voi enää seuraavana päivänä muuttaa”, sanoo Raghu Rai.

Digitaalisuus on mahdollisuus

Valokuvauksesta puhuttaessa digitaalisen teknologian kehitystä ei voi sivuuttaa. Raghu Rai nostaa digitaalisen kuvaustekniikan kehityksen yhdeksi upeimmista kokemuksista analogikuvaajille. ”Olen kuin uudelleen syntynyt digitaalisen kuvauksen myötä. Minun on mahdollista hallita entistä paremmin, miten saan parhaat kuvat vaikeissakin olosuhteissa. Olen 75-vuotias, mutta silti tunnen itseni uudelleen syntyneeksi ja aktiivisemmaksi kuin koskaan”, sanoo Raghu Rai.

Dokumenttielokuva omasta elämästä pysäyttää

Raghu Rain elämästä kertova dokumenttielokuva ”Raghu Rai – An Unframed Portrait” saa ensi-iltansa Docpoint-festivaaleilla Helsingissä. Kysyttäessä dokumenttielokuvan tekemisestä Raghu kertoo, ettei ollut alun perin kovin innostunut ajatuksesta.

”Se, että lapsi tekee dokumenttielokuvan isästään, kuulostaa turhan omahyväiseltä. Tämä on tyttäreni Avanin ensimmäinen elokuva. Vaikka olen ollut ajan mittaan tiukka ja anteeksiantamaton, hän sai tämän elokuvaprojektin valmiiksi. Ja erityiskiitos kuuluu myös Ilkka Vehkalahdelle ja leikkaaja Mennolle Amsterdamiin."

Tulevaisuus on näkymätön

Kysyttäessä tulevaisuuden suunnitelmista Raghun näkemys on hyvin selkeä: ”Näkymätön ja tuntematon ovat niitä asioita, jotka saavat luovan ihmisen elämään. Olen avoin kaikelle, mitä elämä tuo tullessaan.” 

”Minulle tärkeimpiä elementtejä ovat kuvista välittyvät ihmistunteet ja energia”, summaa Raghu Rai.

 

Esimerkkikuva Raghu Rain tuotannosta

“Telakka”, Kalkutta 1990

“Telakka”, Kalkutta 1990

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita ja niiden lisävarusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »