1.11.2018

Rajala Ambassador - Daniel Taipale, osatehtävä 2

Tehtävänä oli kuvata maisemakuva, missä kiinnitetään erityisesti huomiota kuvan syvyysvaikutelman välittymiseen katsojalle. Erityisesti etualaan sijoitettujen elementtien käyttö on tehtävässä tärkeässä roolissa.

Kolmiulotteisuus maisemakuvassa

 

On helppo kuvitella, että syvyyttä sisältävän kuvan kuvaaminen vaatii isoja pinnanmuotojen vaihteluita, mutta tällaisen tasapainoisen kuvan ottaminen vaatiikin vain hieman luovuutta.

 

Täyttämällä koko kuva-ala kiinnostavilla elementeillä on haastavaa ja sen saavuttaminen vaatiikin harjoittelua ja silmää. Monesti kun näkee hienon maiseman, keskittyy vain taustaan ja siinä maisemassa silmäänpistävimpään elementtiin, kuten taustalla näkyvät vuoret. Maisemakuva voi silti olla hieman lattea, joten luodakseen siitä kiinnostavan, on hyvä miettiä kokonaisuutta ja täyttää kuva kiinnostavilla elementeillä.

 

DanielTaipale_blogikirjoitus

 

Esimerkin kuvaparissa on kaksi kuvaa samalta rannalta, jossa kiinnostavat vuoret yksin, ei ole kovinkaan kiinnostava kuvassa. Jotta sain kuvaan lisää syvyyttä, hain etualalle jotain, mikä antaa lisäarvoa kuvalle ja tekee siitä kiinnostavan koko kuvan alalta. Sain tuotua myös esiin kuvauspaikan muita elementtejä vuoren lisäksi, kuten tämä ranta. Ajoitin kuvan ottamisen niin, että aallon osuessa, muodostuva kuvio vie katsojan silmää kohti kiinnostavia vuoria, mitä halusin alunperin kuvata. Samalla huomasin vasemmalta lähestyvän korpin, joka sattui tulemaan juuri sopivasti tuoden maisemaan vielä lisää sisältöä sekä syvyyttä.

 

Kilpailijat ottivat tehtävän hienosti vastaan. Kuvista näkyy, että niiden eteen oli nähty paljon vaivaa! Tehtävän ohjeistus oli otettu huomioon ja kuvissa oli hyvin elementit kohdillaan. Monet kuvaajista oli löytänyt kauniita maisemia lähinurkilta, missä tuleekin luovuus eniten esiin!

 

- Daniel Taipale

 Rajala Ambassador 2018