17.12.2018

Rajala Ambassador – Hanna Råst, osatehtävä 4.

Tehtävänä oli muuntaa jokin kuvalliseksi ilmaisuksi. Ottaa inspiraation lähteeksi jokin teema, joka on kuvaajalle tärkeä, pohdituttava tai provosoiva. Sellainen voi olla jokin taiteellinen lähde, kuten kirja tai musiikkikappale. Tai lähtökohta voi olla tieteellinen tai esimerkiksi jokin muisto, tarina jonka on kuullut.

Mahdollisuutena oli myös nojata johonkin teoriaan, jolle luodaan kuvalliset kasvot. Tärkeintä oli pohtia mikä itseä inspiroi ottamaan valokuvan ja kuinka muuntaa valitsema lähde valokuvaksi.

 

Inspiraation lähteellä – oma ratkaisu tehtävän antoon

 

01_HannaRast
 
 
Kolmen kuvan sarjan avulla tarkastelen psykologista ilmiötä, jota kutsutaan valemuistoksi. Valemuistosta puhutaan silloin, kun henkilö muistaa jotain, mitä ei ole oikeasti tapahtunut, tai jossa muisto on ainakin osittain virheellinen. Valemuistoja käsitellään usein yhteydessä traumaan. Muiston rakennetta tutkiessa arvellaan, että muisto muuttuu joka kerta, kun muistamme. Tämä vaikuttaa myös valemuistoihin, jotka saattavat kytkeytyä johonkin muistettuun tai kerrottuun, vaikkei sitä olisikaan tapahtunut muistoa muistelevalle henkilölle.
 
 
02_HannaRast
 
 
Käytän työskentelyssäni kollaasia ja sekatekniikka. Rikon valokuvaa esimerkiksi leikkaamalla, raaputtamalla ja repimällä. Tämä tekniikka tukee ajatustani pirstaloituvasta muistista, jonka rajat hämärtyvät joka kerralla yhä epäselvemmäksi. Kolmen kuvan sarjassani kuvien alta paljastuu jotain, niissä on tyhjiä aukkoja tai olen raaputtanut ne lähes tunnistamattomiksi. Käytän hyödykseni valokuvaa, joka on löydettyä, itse kuvattua ja kuvapankeista lainattua. Muistin ja muistojen teemojen inspiraationani toimivat myös esimerkiksi elokuvat Mirror (Andrei Tarkovsky) ja Waltz with Bazir (Ari Folman).
 
 
03_HannaRast
 
 
- Hanna Råst

  Rajala Ambassador 2018