23.5.2018

Rajalan ja Panasonicin yhteisellä pandamatkalla tallennettiin kevään innoittamia Ähtärin asukkaita

Rajalan kolmas pandakuvausmatka yhteistyökumppani Ähtärin Pandataloon tehtiin tällä kertaa yhteistyössä Panasonicin kanssa, ja matkalle osallistujat pääsivät kokeilemaan erityisesti Panasonicin laitteita. Mukana matkalla oli Panasonicin tuotespesialisti Martin Wallgren, joka auttoi ottamaan ilon irti eläinten kevätriehasta Lumix-sarjan laitteilla. Sen lisäksi matkalla olivat Rajalan valokuvauksen opettajat Tuomas Girsen sekä Robin Albrecht.


Kuva: Tuomas Girsen

Toista kertaa matkalla opettajana ollut Girsen oli jälleen tyytyväinen matkan saldoon:

”Oli oikein mukavaa taas opastaa matkalaisia valokuvauksessa ja jakaa kokemuksia puolin ja toisin. Ähtärin eläinpuiston kierros ja opas olivat jälleen kerran mahtavia! Eläimet olivat pirteitä ja leikkisiä lähestulkoon kaikki.”

Innostus oli huokunut ryhmästä, ja matkalaiset olivat jakaneet kokemuksiaan mieluusti järjestäjien ja muiden matkalaisten kanssa siitä, mitä olivat nähneet etenkin sunnuntaipäivän vapaan kiertelyn aikana.

Pandat nauttivat lämmöstä, karhuveljekset painivat ja villisian porsaat hellyttivät

Aiemmilla matkoilla kuviin ja videoille olivat tallentuneet etenkin naaraspanda Lumin leikit ja hurjat kuperkeikat lumen pöllytessä sekä urospanda Pyryn joviaalit ruokailuasennot. Kevään lämmön myötä pandat olivat alkaneet viihtyä ulkotarhoissa, mutta samat luonteenpiirteet olivat yhä selvästi nähtävissä.

”Lumi oli leikkisällä tuulella kuten talvellakin. Pyry otti rennosti. Se makoili ja syödä puputti bambua ja porkkanoita”, Girsen kertoo.


Kuva: Tuomas Girsen


Kuva: Tuomas Girsen

Sen lisäksi kevät oli tuonut eloa myös muihin eläimiin. Esimerkiksi talvella pitkälti piilossa pysytellyt ja päiväunia nukkunut saukko otti keväällä show’n haltuunsa. Ja olipa kevät tuonut ihasteltavaksi myös uuden hellyttävän sukupolven.


Kuva: Tuomas Girsen

”Saukko oli vilkas, ja ruoka näytti maistuvan. Karhut leikkiä temmelsivät kovasti. Välillä veljekset kävivät vesialtaassa viilentämässä tunteitaan, mutta seuraavassa hetkessä karhunpaini olikin jo käynnissä. Villisioilla oli seitsemän pientä porsasta, jotka olivat äärimmäisen suloisia. Niiden telmimistä seuratessa kuluikin tovi”, Girsen kertoo.


Kuva: Tuomas Girsen

Ähtärissä haettiin täydellistä kuvakulmaa

Girsen oli itse oman luottokameransa Canon 5D Mark IV ja teleputkien kovan käytön lisäksi testaillut Panasonicin GH5- ja G9-kameroita 12-60 f/2.8-4 ja 100-400 mm:n objektiiveilla.

Myös matkalle osallistujien kuvaaminen oli ollut hyvin tavoitteellista, joten kokemukseen ja kuvaamiseen oli heittäydytty perusteellisesti.

Lumix-spesialisti Wallgrenin unelma pandojen näkemisestä toteutui vihdoin

”Matka oli mahtava, matkalaiset olivat todella kivaa porukkaa ja pääsin juttelemaan monien asiakkaiden kanssa. Sen lisäksi sain toteuttaa lapsuudenhaaveeni nähdä pandoja. Olin 78-vuotiaana todella innostunut WWF:stä ja pandoista ja nyt haaveeni toteutui 35 vuotta myöhemmin!” Panasonicin Lumix-lähettiläs Wallgren nauraa.

Wallgren oli tyytyväinen siihen, miten uusi Panasonic G9 toimi eläinten kuvaamisessa. Hän kertoo kuvanneensa itse eniten maisemia ja taivaankappaleita, mutta jäävänsä joka kerta enemmän koukkuun eläinten kuvaamiseen, kuten lintujen kuvaamiseen luonnossa.


Kuva: Tuomas Girsen

Panasonicin uusin lippulaiva G9 suoriutui loistokkaasti Ähtärin videokenttätestissä

Wallgren itse kuvasi Ähtärissä suurimmaksi osaksi videota, ja hän pääsikin laittamaan uuden G9-kameran todelliseen asiantuntijatestiin. Koska hän kuvasi 4K- ja jopa 6K-resoluutiolla, hän voi helposti poimia printtikelpoisia pysäytyskuvia videoilta valokuviksi.

”Sain aika paljon luontokuvaa. Tarkoituksenani oli saada aikaan video, joka ei näytä ihan täysin eläintarhassa kuvatulta. Yritin myös vangita hauskoja pätkiä, sillä eläinten touhujen katselu oli todella viihdyttävää.”

”G9-kamerassa on monia erityisiä herkkuja monenlaisille kuvaajille urheilusta maisemakuviin. Yksi niistä on 6K-kuva, joka mahdollistaa 30fps/18MP-sarjakuvauksen samalla tavalla kuin normaali nopea kuvausmoodi, mutta väliin ei tule viivettä. Nautin esimerkiksi lintujen kuvauksesta, ja tämä ominaisuus tekee kuvaamisesta paljon helpompaa. Tykkään myös kuvata pixel-shift korkealla resoluutiolla 80.6 MP RAW-kuvia maisemakuvauksessa ja asetelmissa – yksityiskohdat ovat aivan uskomattomia. Ja sillä saa myös todella hyvää videota 4K/60p.”

Wallgren pitää tärkeänä sitä, että Lumix G-sarjan kamerat ovat hyvin kevyitä ja muotoilultaan täydellisesti käteen sopivia.

”Ei ole monia tilannetta, johon tämä kamera ei lukuisten linssivaihtoehtojensa kanssa sopisi, ja vaikuttaa siltä, että myös ammattivalokuvaajat harkitsevat yhä enemmän tähän kameraan siirtymistä. Jos pitäisi valita yksi alue, jossa tämä kamera erityisesti loistaa, olisi se luonto- ja eläinkuvaus. Myös kevyt paino on luonnossa liikkuessa aina parempi.”


Kuva: Tuomas Girsen

Wallgren pitää video-workshopin Postitalolla kesäkuussa

Wallgren kertoo aloittaneensa valokuvaamisen freelancerina 10 vuotta sitten ja pian sen rinnalla videonteon, kun hän hankki itselleen Panasonicin Lumix GH2 -kameran. Hän vaihtoi nopeasti järjestelmäkameransa peilittömään Lumix-sarjaan – eikä ole sen jälkeen taakseen katsellut. Hänestä tuli ensin Lumix-lähettiläs, mikä johti vuonna 2015 Panasonic Nordicin Lumix-tiimiin tuotespesialistiksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nykyisin hän kuvaa enemmän kuin koskaan.

Tilaa uutiskirjeemme, jos haluat tietää enemmän seuraavista pandamatkoista tai muista tulevista koulutuksistamme.