15.1.2021

Rakennettujen miljöiden valokuvaaminen

Arkkitehtuurin kuvaaminen on mielenkiintoista, koska silloin valokuvaamme itseasiassa arkkitehdin suunnittelemaa taideteosta. Kuvauspaikaksi on hyvä valita ympäristö, jossa rakennukset edustavat yhtenäistä tyylisuuntaa ja ovat visuaaliselta tyyliltään inspiroivia. 

 

Erityisen kuvauksellisia kohteita ovat kauniisti patinoituneet pinnat ja rakenteet. Vanhat puuovet, kuluneet betoniseinät ja kauniisti ladotut tiilet ovat pinnaltaan loistavia kuvauskohteita ja toimivat hyvin myös henkilökuvien taustoina. Valokuvien jälkikäsittelyssä kuviin voi lisätä reippaasti tekstuuria, jolloin rakennusten materiaalit pääsevät oikeuksiinsa. Perinteistä tyyliä edustavien rakennusten tunnelma korostuu kuvankäsittelyssä, kun lisäät varjoalueisiin hieman vihreän sävyä ja valoisiin alueisiin oranssin sävyä. Vihreiden kasvien ja puiden sävy raikastuu säätämällä väritasapainoa (hue) aavistuksen kohti turkoosia.

 

Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_1

Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_5

 

Kiinnitä huomiota kuvan sommitteluun. Saat valokuvaan kolmiulotteisuutta asemoimalla kameran niin, että kuvan edustalle jää esimerkiksi puun oksia. Mielenkiintoinen kuvakulma voi löytyä jopa puun oksien keskeltä. Käyttämällä isoa aukkoa, esimerkiksi f/2 saat valokuvaan syvyyttä ja tilan tuntua. Etualalla olevat kohteet jäävät tällöin kauniisti epätarkoiksi. Esimerkkikuvat on valokuvattu Nikon D850 kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art objektiivilla sekä Canon EOS 70D kameralla ja Sigma 30mm F1.4 objektiivilla. 

 

Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_10

Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_8


Etsi rakennuksista pystysuoria toistuvia linjoja, jotka luovat rytmiä kuvan sommitteluun. Voit säätää tarvittaessa rakennusten linjoja kuvissa suoremmiksi korjaamalla kuvankäsittelyohjelmassa objektiivin kaarevuudesta johtuvia linssivirheitä. Kuvaa pystyy myös tarvittaessa kallistamaan jälkikäsittelyssä halutun verran pystysuunnassa tai vaakasuunnassa. Muista tällöin rajata kuvan reunalle muodostuvat valkoiset reunat pois kuvasta.

 

Rakennuksia valokuvattaessa on mielenkiintoista tutkia, miten aurigonvalo liikkuu rakennuksen sisä- ja ulkopinnoilla. Tarkkaile mielenkiintoisia auringonvalon heijastuksia ja varjojen kuvioita. Kameraa kohti suuntautuvat auringonsäteet rakennuksen kulmassa luovat kuvaan elokuvallista tunnelmaa. Tutki miten päivän mittaan muuttuva auringonvalon suunta ja väri vaikuttaa rakennuksen ulkonäköön valokuvassa.

 

Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_9

Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_3

 

Pysäytetty liike näyttää aina kiinnostavalta valokuvissa. Kuvaa esimerkiksi suihkulähteen pisaroita tai rakennuksen lähellä lentäviä lintuja. Ihmiset rakennuksen lähellä luovat mittakaavaa kuvaan.

 

Havainnoi kuvattavien rakennusten tarinoita. Mitä talon edustalla olevat polkupyörät kertovat asukkaista? Mitä hieman auki olevan oven takaa löytyy? Voit lisätä kuvan stailaukseen tarinallisuutta sisätiloihin kokoamalla asetelmia esimerkiksi kyntteliköistä ja kukista.


Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_6

Rakennettujen_miljöiden_kuvaus_7

Kun kameran ottaa mukaan kävelylle, tulee tuttuakin ympäristöä tutkittua aivan uusin silmin. Kotikatukin voi yllättäen tarjota monta kiinnostavaa kuvauskohdetta.

 

Kuvat ja teksti: Emma Ivane