25.6.2018

Rockfest oli kuvaajien juhlaa

Rajala oli mukana Hyvinkään lentokentällä 6.–9. kesäkuuta järjestetyssä Rockfestissä usean kuvaajan voimin tuottamassa rouheaa rock-kuvastoa. Haastattelimme kuvaajia ja kyselimme festareiden tunnelmasta ja siitä, millainen oli kuvauskokemus ammattikuvaajien aitiossa.

Rockfesteillä kuvaamassa olivat muun muassa Rajalan Instagramissa järjestetyn Rockin syvin olemus -kisan voittajat Kalle Kervinen, Kimmo Konttila ja Peter Saari. Mentorina toimi huippukuvaaja Julius Konttinen.

Rockfest 2018 Jonni Vihtkari

Kuva: Jonni Vihtkari

Rockfest tarjosi mahdollisuuden kuvata rockin isoja nimiä läheltä

Rajalan Insta-kisan voittanut Kalle Kervinen on ammattikuvaaja, joka pitää erityisesti keikkakuvauksesta, ja Rockfest tarjosi tähän hyvät puitteet.

”Keikkakuvauksessa voi vangita niin paljon erilaisia fiiliksiä, ja kuvaustilanne on ennalta-arvaamaton. Valoilla ja kuvakulmilla leikittely on hauskaa, ja timanttisen ruudun osuessa kohdalle fiilis on todella hyvä!”

Lentokentän pöllyävä hiekka oli ainoa asia, joka Kervisen mukaan meinasi välillä aiheuttaa festareilla harmaita hiuksia.

”Itselle uusi festari muiden joukkoon, ja isoja nimiähän on aina kiva päästä kuvaamaan. Hämmentävänä, mutta kuvaajan kantilta katsottuna ihan kivana yllätyksenä tuli esimerkiksi Bullet For My Valentinen laittaminen noinkin pienelle lavalle. Mutta kuvaajahan vaan kiittää, kun pääsee pimeään telttaan aivan artistin lähelle kuvaamaan – jolloin valoistakin on jotain iloa”, Kervinen kertoo.

Rockfest 2018 Kalle Kervinen

Kuva: Kalle Kervinen

Ensi kertaa päälavan eteen ammattikuvaajien joukkoon

Yleisöäänestyksen voittanut Kimmo Konttila piti kuvauskeikkaa Rockfesteille hienona kokemuksena.

”Mahtavaa oli olla ensimmäisellä keikalla järjestelmäkameran kanssa. Muiden kuvaajien ja henkilökunnan kanssa oli hieno jutella ja tutustua. Olihan se hyvällä tapaa erikoinen tilanne, kun ensimmäisen kerran pääsi päälavan eteen kuvaamaan bändiä. Hienona plussana oli Beast In Blackin rumpalin kanssa nopeasti sovitun haastattelun toteutuminen festarialueella.”

Kamerana Konttilalla oli Canon 600D, jonka hän oli saanut lainaan kaverilta.

”Ehdin tutustua kameraan vain 10 kuvan verran ennen Hyvinkäälle saapumista, joten fiilis oli, että lennosta opitaan eikä murehdita vaan nautitaan. Lähinnä tutustuin Juliuksen tapahtumissa otettuihin kuviin ja siihen, miten hän toimii tapahtumissa. Itsellä kun ei ollut aikaisempaa kokemusta, ei teknisiä asioita osannut lähteä edes kysymään.”

Tapahtumat ja keikat ovat Konttilan mieleen, koska yleisö luo niihin hienon fiiliksen.

”Nyt jäi mieleen päällimmäisenä, että olisi hieno vielä päästä kuvaamaan toiseen tapahtumaan bändejä ja artisteja. Rockfest oli hieno tapahtuma ja bändit pitivät kiireisenä kameran kanssa tallustellessa ja ihmisten kanssa musiikista höpistessä”, Konttila summaa.

Rockfest 2018 Kimmo Konttila

Kuva: Kimmo Konttila

Huikea Rockfestin kuvauskokemus sytytti kipinän kuvata lisää

Yleisöäänestyksen toinen voittaja Peter Saari piti kuvauskokemusta huikeana, ja se sytytti kipinän päästä kuvamaan lisää keikkoja.  

”Rockefesteillä oli todella hyvä yhteishenki kaikilla, niin kuvaajilla kuin henkilökunnalla. Oli helppo olla samaa porukkaa ja tutustua. Pääesiintyjistä pääsin kuvaamaan ainoastaan Judas Priestiä, koska pääesiintyjillä oli tiukemmat rajat, ketkä pääsevät kuvaamaan. Muita pääsi kuvaamaan kolme ekaa biisiä.”

Sen verran hyvin Saari oli onnistunut Judas Priestin kuvauksessa, että kitaristi Richie Faulkner julkaisi Saaren ottaman kuvan omalla Instagram-, Twitter- ja Facebook-tileillä. Tämä oli Saarelle kiva yllätys.

”Kahdenkeskinen juttelutuokio ja kuvieni läpikäynti Juliuksen kanssa oli rakentavaa, ja Rockfestin kuvauspuolen henkilökunnan palaute kuvistani oli myös antoisaa.

Kaiken kaikkiaan täytyy kehua kaikkia ystävällisiä ihmisiä, joita tapasin Rockfesteillä!”

Rockfest 2018 Peter Saari

Kuva: Peter Saari

Hiekkapöly kääntyi voitoksi ja superstarat tekivät vaikutuksen

Kokenut keikkakuvaaja ja mentorina toiminut Julius Konttinen piti Rockfestiä ammattitaitoisesti toteutettuna kokonaisuutena. Tänä vuonna festarit oli siirretty Hyvinkään lentokentälle uuteen paikkaan.

”Viime vuoteen verrattuna alue oli huomattavasti miellyttävämpi ja toimi muutenkin oikein hyvin. Lisämausteensa kuviin toi tosi makee hiekkapöly, jolla saatiin apokalyptistä fiilistä. Tämä tosin vaati kalustolta ja kuvaajalta paljon, mutta onneksi kaikki pysyi ehjänä ja keuhkoödeemaltakin säästyttiin.”

Festareiden bändikattaus oli maailmanluokkaa. Konttinen mainitsee muun muassa Ozzy Osbournen, Megadethin, Marilyn Mansonin ja Avenged Sevenfoldin.

”On aina kunnia päästä kuvaamaan superstaroja. Välillä tosin intiimit telttakeikat ovat kuvien puolesta antoisampia, kun tunnelma tiivistyy äärimmilleen. Myös yleisö oli messissä – ja vaikka asustus saattoikin olla pelottavaa, kaikki olivat ystävällisiä ja innoissaan kokemuksesta!”

Rockfest 2018 Julius Konttinen

Kuva: Julius Konttinen

Johdatus festarikuvaukseen siivitti omatoimiset kuvaajat hienoihin suorituksiin

Julius Konttinen kävi ensimmäisenä päivänä Insta-kisan voittajien kanssa aluksi läpi festarikuvauksen perussääntöjä sekä kertoi omasta kuvausfilosofiastaan.

”Tsekattiin myös muutama viime kesänä kuvaamani festarikokonaisuus. Lisäksi kertasimme festarikuvaukseen sopivaa kalustoa ja kameran asetuksia. Tämän jälkeen siirryimme kuvaamaan artisteja sekä telttalavalle että päälavalle, jotta kuvauskokemus olisi mahdollisimman monipuolinen.”

Seuraavana päivänä käytiin aluksi sekä Konttisen että voittajien ottamia kuvia läpi, ennen kuin festareiden kuvaaminen jatkui.

”Erityisen mukavaa oli, että voittajat saivat mahdollisuuden päästä lavan eteen kuvaamaan aivan kuten muutkin ammattilaiset. Julkaisipa jopa Judas Priestin kitaristi omassa sosiaalisessa mediassaan yhden voittajan kuvia! Oli hienoa huomata, kuinka omatoimisesti ja esimerkillisesti nämä niin kutsutut amatöörit suoriutuivat. Jälkikäteen olen saanut heiltä pelkkää kiitosta, että he saivat tämän kuvaustilaisuuden”, Konttinen summaa.

Rockfest 2018 Tuomas Girsen

Kuva: Tuomas Girsen

Lisää Rockfesteillä olleiden kuvaajien kuvia voit käydä katsomassa:

Julius Konttinen: https://www.instagram.com/juliuskonttinen/

Kalle Kervinen: https://www.instagram.com/gigstills/

Kimmo Konttila: https://www.instagram.com/jallumopo/

Peter Saari: https://www.instagram.com/ig_photographer_finland/

Jonni Vihtkari Photography: https://www.instagram.com/jonnivihtkariphotography/

Tuomas Girsen Photography: https://www.instagram.com/tuomasgirsen/

Löydä sinulle sopivat kuvaustarvikkeet valokuvausmatkalle Rajalan verkkokaupasta.

tutustu verkkokaupan tuotteisiin