5.10.2017

Saksanpaimenkoirien SM-kilpailuissa riitti vauhtia - kuvaamisen haasteet

Uskollinen susikoira Roi, poliisin luotettava kumppani, lahjomaton apuri raja-alueilla tai tullissa – nämä ovat monelle mielikuvia saksanpaimenkoirasta. Saksanpaimenkoiran rotuominaisuuksia testataan monella tavalla. Suojelukokeilla arvioidaan koirien fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä. Vuosittain järjestetään kilpailuja, jossa testataan tälle rodulle luontaista käyttäytymistä.

Suojelukilpailun lajit


Tämä kilpailu koostuu kolmesta eri lajista:


1. Jäljestys
Lajissa koiran tulee jäljestää ihmisen tallaama jälki askel askeleelta ja ilmaista pellosta kolme esinettä.


2. Tottelevaisuus
Koirakko suorittaa erilaisia tottelevaisuusliikkeitä, kuten seuraamista, istumista, noutoja ja eteen lähetystä, jossa koiran tulee käskystä irtaantua ohjaajasta ja edetä määrätietoisesti, kunnes ohjaaja käskee maahan.


3. Suojelu
Tässä kilpailun osiossa koirakko etsii kuvitteellisen rosvon (maalimiehen) piilosta, vartioi tätä ja auttaa ohjaajaa pysäyttämään ”rosvon” käskystä. Maalimiehellä on kädessään suojahiha, jota koira on opetettu puremaan.

Saksanpaimenkoirien SM-kilpailu kuvaaminen

Kuvaamisen haasteet suojelulajissa

Palveluskoirien suojelukisoihin osallistuvat koirat ovat usein hyvin tottelevaisia ja ovat oppineet noudattamaan käskyjä. Tästä syystä koirakon kuvaaminen voi olla helpompaa kuin joissakin muissa koirakilpailuissa.

Kilpailun suosituin laji suojelu tuo kuitenkin tiettyjä haasteita kuvaajalle ihan jo nopeatempoisuutensa vuoksi. Molemmissa kenttäosioissa on tärkeä tietää, mitä milloinkin tapahtuu. Niin sanottu kenttäkaavio on hyvä opetella etukäteen, jotta kuvaaja osaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Arvokisoissa suoritukset tapahtuvat yleisurheilukentän kokoisella alueella, joten väärässä paikassa olemisen kuvaaja voi pelastaa vain käyttämällä pitkää telezoomia.

Tämän osion näyttävimmässä suorituksessa koira etenee ns. pitkässä liikkeessä jopa 60 km/h, minkä lopuksi koira tekee loikan maalimiehen hihaan. 

Miten tällainen vauhdikas liikehdintä tallennetaan?

Tässä kymmenen minuuttia kestävässä osiossa koira suorittaa liikkeet tiuhaan tahtiin, yksi toisensa jälkeen. Kaksi tärkeintä kriteeriä kuvaajalle ovat tällöin kameran sulkimen ja muistikortin nopeus.

Käytännössä kameran sulkimen nopeuden tulisi olla vähintään 8 kuvaa sekunnissa, jotta ruutuun saadaan tallennettua se näyttävin hetki. Muistikortin nopeuden on oltava riittävä, vähintään 90 MB/s. 

Miten tällainen vauhdikas liikehdintä tallennetaan?

Tässä kymmenen minuuttia kestävässä osiossa koira suorittaa liikkeet tiuhaan tahtiin, yksi toisensa jälkeen. Kaksi tärkeintä kriteeriä kuvaajalle ovat tällöin kameran sulkimen ja muistikortin nopeus.

Käytännössä kameran sulkimen nopeuden tulisi olla vähintään 8 kuvaa sekunnissa, jotta ruutuun saadaan tallennettua se näyttävin hetki. Muistikortin nopeuden on oltava riittävä, vähintään 90 MB/s. 

Kuvapalvelu reaaliajassa somessa

Tänä vuonna kuvaajien, Sannan ja Mikan, tavoitteena oli ylläpitää kuvapalvelua reaaliajassa niin, että koirien kuvat olisivat sosiaalisessa mediassa ennen kuin koira olisi huollettuna suorituksen jälkeen. Kisaajien suuri määrä ja tiukka aikataulu eivät tehneet tehtävää helpoksi.

Aikaisempiin vuosiin verrattuna osallistujia oli ennätykselliset 65 koirakkoa, ja kisapäivät kestivät varhaisesta aamusta iltaan saakka. Kilpailujen jokainen työvaihe oli kuitenkin tuttua työtä, ja kuvaajat selvisivät tehtävästä odotusten mukaisesti.

"Käytössämme oli kaksi kameraa, Canon 7D mk ll ja Nikon D500. Kortteina meillä oli SanDisk Extreme Pro 95MB/s. Objektiiveina kisakuvissa Mikalla oli Nikkor 70-200 2.8. VR ll ja itselläni Canonin vastaava 70 – 200 2.8 ll. Lisäksi fiilistelykuvissa minulla oli käytössä Sigma ART 35mm 1.4", kertoo Sanna.

Nämä ovat käytännössä minimivaatimukset, jotta kuvaukset kisoissa onnistuvat. Lisäksi tulee olla vaihtoakkuja ja –muistikortteja ja laturit. Nehän jokaisella kuvaajalla ovat perusolettamuksena!

Saksanpaimenkoirien SM-kilpailu kuvaaminen

Miten reaaliaikaisuus kannattaa toteuttaa somessa ja miten se tehtiin?

1. Ennakkovalmistelut on syytä tehdä huolella. Kuvankäsittelyohjelmaan kuten Lightroomiin on hyödyllistä tehdä asetukset valmiiksi etukäteen niin, että ne soveltuvat erilaisiin sääolosuhteisiin. Käytännöllisintä on varmistaa, että asetukset toimivat niin harmaassa pilvipoudassa, vesisateessa kuin kirkkaassa auringonpaisteessakin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

2. Ennen kilpailuja on tärkeää tietää, minkälaiset työtehtävät kullakin kuvaajalla on itse kilpailutilanteessa. Kuvaajat Sanna ja Mika jakoivat työt tarkkaan. Mika hoiti kisasuoritusten kuvaamisen, ja Sannan vastuulla oli kuvien valikointi, editointi ja sen jälkeen näiden työstettyjen kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan. 

Käytännössä kuvat siirrettiin nopeasti kentältä someen muistikortteja vaihtamalla: jokaisen kilpailusuorituksen jälkeen kuvaajat vaihtoivat muistikortteja keskenään. Ylimääräiset muistikortit olivat olennaisia sen varmistamisessa, että kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan onnistui reaaliajassa. 

 

 

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »