Sisustuskuvia helposti – aloittelevan kuvaajan vinkit, osa 2

Jaa somessa

Tämä on sisustusbloggaaja Jenni Hynnän sisustuskuvausvinkkien toinen osa, jossa pureudutaan kameran perusasetuksiin ja lähikuvaukseen.

Mielestäni on upeaa, kun persoonallisuus ja tyyli huokuvat vahvasti valokuvista. Yleiskuvat ovat tietenkin hyödyllisiä, mutta itse inspiroidun aina kaikista eniten kauniista yksityiskohdista, erilaisista oivalluksista ja upeista asetelmista. 

Olen todella visuaalinen ihminen ja suorastaan häkellyn, jos näen jotakin kaunista: kauniin sisustuksen, esineen,asetelman tai valokuvan. Tai jos jonkin tuotteen materiaali on saatu ikuistettua kuvaan.  

Lähikuvat ovat mielestäni hyvä tehokeino, oli sitten aiheena sisustus tai mikä muu tahansa. Mutta toki yleiskuviakin tarvitaan, ne täydentävät toisiaan. Ilman toista kokonaisuus jää hieman latteaksi.

Koen ehdottomasti vahvuudekseni lähikuvat. En kauheasti pidä yleiskuvien ottamisesta kotonani, koska asuntoni on suhteellisen pimeä. Ehkä pääsen yleiskuvien villiin maailmaan viimeistään omakotitalon lisäneliöissä, valoisuudessa ja paljon laajemmissa kuvakulmissa. Nyt on kuitenkin tyydyttävä tähän.

Olen itse käynyt yhdellä valokuvauskurssilla, josta suurin osa opeistani on. Olen ilmoittautunut nyt myös eräälle toiselle kurssille ja alan harjoittelemaan Lightroom-kuvankäsittelyohjelman käyttöä. Koitan muutaman perusasian kertoa alkuun, jos siellä ruudun toisella puolella on kameransa kanssa pähkäileviä harrastelijoita.

sisustuskuvia-2

Valotusaika

Olen saanut ohjesäännön, että 1/60 on pienin luku käsivarakuvaukseen, jota pystyy käyttämään ilman jalustaa. Mitä pienempään lukuun mennään, sitä suuremmaksi valotusaika kasvaa ja näin ollen myös tärähtämisriski. Joskus olen kuvannut ilman jalustaa 1/20, ja jos pitää käden oikein vakaana, niin kuva saattaa jopa onnistua. Kotonani tulee tuolla 1/60 luvulla todella pimeitä kuvia, joudun joskus käyttämään 1/4 tai pienempäänkin lukua. Silloin jalusta on ehdottoman tärkeä.

sisustuskuvia-6_1

Aukko

Mitä pienempi aukko (f-luku), sitä valovoimaisempi se on ja kennolle pääsee mahdollisimman paljon valoa. Tässä uudessa objektiivissani pienin f-luku on 2.8 ja suurin f 22. Pieni f-luku sopii parhaiten lähikuviin ja otankin ne aina tuolla pienimmällä f-luvulla. Isompi f-luku on aina terävämpi, mutta luonnollisesti myös hämärämpi.

sisustuskuvia-4

1/15, f/2.8, iso arvo 800. Näissä kuvissa kamerassa on samat asetukset, mutta ensimmäisessä kuvassa on tarkennettu taustalla oleva kasvi, jolloin kuvan etuala ei tarkennu. Oikean puoleisessa kuvassa sen sijaan on kohdennettu tulppaanikimppuun, jolloin tau

ISO-arvo

Mitä suurempi ISO-arvo, sitä valovoimaisempi. Mutta silloin kuviin tulee kohinaa (rakeisuutta). Minun kamerassani ISO-arvoa pystyy säätämään 100 – 6400. Käytän useimmiten lukua 800, välillä käytän 1600 ja silloin jo huomaa, että kuvasta tulee helposti rakeinen. ISO-arvon voi säätää myös automaatille, jolloin kamera säätää sen automaattisesti.

sisustuskuvia-2_1sisustuskuvia-1

Kuvien rakeisuutta pystyy säätämään erilaisilla kuvanmuokkausohjelmillla. Itse en muokkaa kuvia kovinkaan paljon, lähinnä rajaan, suoristan tai säädän kuvan kirkautta.

 

sisustuskuvia-3-1

Muutama vinkki lähikuvien ottamiseen

Mieti, mitä kohdetta kuvassa haluat korostaa ja tarkenna siihen. Kohde herää eloon ja erottuu parhaiten, kun tausta sumentuu. Tai jos haluat korostaa taustaa, niin tarkenna siihen ja näin ollen etualalla olevat asiat sumentuvat (ylhäällä esimerkki tulppaanikimpusta). 
 
Ota kuva, tai rajaa se jälkeenpäin niin, että siitä puuttuu osa. Kuvaan tuodaan näin mielenkiintoa.
 
Kuvaa yksityiskohtia, kuten erilaisia materiaaleja (maljakon pinta, kukan terälehti, torkkupeiton pinta jne.) Näillä saadaan luotua kuvaan tiettyä fiilistä, josta ainakin itse kovasti pidän. Silloin pääsee ns. paremmin sisälle itse sisustukseen ja  fiilikseen, jota halutaan luoda.
 
Jos haluat kuvata jonkin asetelman, niin asettele haluamasi tavarat hieman limittäin ja etäämmälle toisistaan, jolloin se näyttää kuvassa parhaimmalta. Liian lähekkäin olevat tavarat eivät korostu kuvissa toivotulla tavalla.
 
 
katso tuotevinkit sisustuskuvaamiseen
 
Terveisin, Jenni Hynnä (rakkaudestasisustamiseen.fi)

JULKAISTU: 7.2.2017 10:46:00
KATEGORIA: trendit, tarina kuvan takaa

JAA ARTIKKELI SOMESSA


Tilaa vinkit ja ideat!