30.5.2017

Sotiemme veteraanit ja Suomi 100 -valokuvausprojekti

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja sen kunniaksi järjestetään runsaasti tapahtumia ja projekteja. Sotiemme veteraanien ansiosta voimme nyt juhlia satavuotiasta Suomea. Tällä hetkellä sodissa vuosina 1939–1945 mukana olleita veteraaneja on elossa enää 1 700 (vuoden 2017 alussa). 

Eräs mielenkiintoinen veteraanien elämään liittyvä projekti on Sotiemme veteraanit ja Suomi 100-projekti, joka kiertää ympäri Suomea tapaamassa ja valokuvaamassa sotaveteraaneja vuoden 2017 aikana. Työryhmään kuuluva valokuvaaja MikkoEevert ottaa muotokuvia 15 veteraanista.  

Jokaisesta näistä veteraaneista otetaan kaksi muotokuvaa, heitä haastatellaan ja heidän ääntänsä tallennetaan. Kohtaamisista tehdään myös juttuja, jotka julkaistaan muun muassa projektin Facebook-sivuilla.

Projektin Facebook-sivuilla voi seurata projektin etenemistä ja olla mukana veteraanien kohtaamisissa. 

Haastattelu- ja kuvauskiertueen jälkeen jälkeen kesän aikana kuvamateriaaleista valmistetaan suuret vedokset ja kuvat taitetaan tarinoiden kanssa valokuvakirjaksi. Näin varmistetaan, että projekti ja siihen osallistuneiden henkilöiden tärkeys ja ainutlaatuisuus siirtyvät sekä nykyisille että tuleville sukupolville.  

Syksyllä vedokset, veteraanien äänet ja tekstit lähtevät kiertämään Suomea valokuvanäyttelynä. 

Rajala Pro Shopilla on kunnia toimia yhteistyössä tässä projektissa ja varmistaa, että valokuvaajan MikkoEevertin kuvauskalusto on kunnossa.

 

Veteraanit - Mikko Eevert

Muotokuvaaminen vaatii malttia

Valokuvaaja MikkoEevertin mukaan monen eri ihmisen muotokuvaaminen vaihtelevissa paikoissa vaatii suunnittelua ja harkintaa. Lisäksi mukana kuljetettavan tavaran määrä ja kuvausolosuhteiden toistettavuus erilaisissa olosuhteissa luo omat haasteensa.

Tässä projektissa valokuvaaja MikkoEevert otti lähtökohdaksi ”yhden salaman taktiikan”. Tämä tarkoittaa sitä, että valon suunta on hallittavissa ja se toisi esiin sopivasti kuvauskohteen viisauden ja elämää kokeneet kasvot. 

Valaistuksen merkitys korostuu

Valonmuokkaimeksi reissun päälle MikkoEevert valitsi ns. wokkipannun eli Elinchrom White Softlite 82° 70 cm. Se antaa kovaa ja suunnaltaan hallittavaa valoa, joten se on oiva valinta tämän tyyppiseen kuvausprojektiin. Metallinen valonmuokkain kestää myös reissuelämää hyvin.

”Valonmuokkaimen käyttö on myös helppoa siinä mielessä, että pienellä valkoisella heijastimella palautetaan sitten päävalosta osa toiselle puolelle kuvattavan kasvoja. Taustana toimii aivan tavallinen tumma päiväpeite. Salamaksi valikoitui vanha Elinchrom d-lite 2”, kertoo MikkoEevert.

Veteraanit - Mikko Eevert

Kuvauspaikan set-up nopeasti kuntoon

 Valaistus-setupista tuli yksinkertainen. Valaistus suunniteltiin ja testattiin ennen ensimmäistä veteraanin kuvausta niin, että kuvauspaikalla rakenteluun ja järjestämiseen kuluisi mahdollisimman vähän aikaa.

Kun ollaan kuvausreissulla tien päällä, varasuunnitelmat kannattaa olla valmiina, sillä tavaroita unohtuu helposti matkasta tai ei muistakaan, mihin jemmaan se pieni refla tulikaan taiteltua. Koska veteraaneja kuvataan heidän kotioloissaan, on tärkeää välttää ylimääräisiä häiriöitä ja pystyttävä toimimaan varmasti ja hermostumatta yllätystenkin sattuessa.

Itse kuvauspaikalla

Kuvauspaikalla työnjako on hoidettu niin, että projektissa mukana olevat graafikko Sari Pitko ja palvelumuotoilija Terhi Järvinen haastattelevat veteraaneja ja valokuvaaja MikkoEevert kokoaa "studion". Etukäteen ei voi tietää, minkälaisiin tiloihin väliaikainen studio täytyy rakentaa.

Käytännössä asunnosta kuin asunnosta löytyy muutama metri vapaata syvyyttä ja lattiatilaa. Hiukan huonekaluja joutuu siirtelemään, mutta kun ne siirtelee kuvausten jälkeen takaisin, ongelmia ei pääse syntymään. Aikaa kasailuun ei kulu rauhassakaan pariakymmentä minuuttia enempää. Tällaisen kuvausstudion rakentelun lomassa ehtii kuunnella haastattelua ja saada hieman kiinni kuvattavan persoonasta.

Muotokuvaaminen ei vie kauaa

Itse kuvaaminen ei kestä pitkään. Kiinteän polttovälin 105 mm:n optiikka ei anna mahdollisuutta arpoa rajauksia normaaleissa huoneneliöissä.

Yleensä kuvaan muutaman eri vaihtoehdon parilla eri kasvojen asennolla, parilla valokuvaajan huonolla vitsillä ja varmuudeksi muutama ruutu vielä päälle. Sitten voivatkin paikallaolijat jo naureskella vasta valmiiksi saadun studion välittömälle purkamiselle”, naurahtaa MikkoEevert.

Mikä on tärkein varuste tällaisessa kuvausprojektissa?

”Ehdottomasti kahvipaketti ja pullapitko. Niiden voimaa jäänsärkijänä ei kannata aliarvioida, kun astuu eteiseen varustekassien kanssa”, toteaa valokuvaaja MikkoEevert.

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita, tarvikkeita ja koulutuksia jokaiseen tilanteeseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »