8.3.2019

Suomen Rajala Ambassador 2018 –kisan voittaja erottui joukosta edukseen

Suomen Rajala Ambassador 2018 -kilpailun voittaja on valittu. Kilpailu oli erittäin tiukka ja tasaväkinen, korkealaatuisia kuvia tuli jokaiselta kilpailijalta. Kuitenkin yksi kuvaaja kilpailijoiden joukosta erottui edukseen. Haastattelimme kilpailun voittajaa Ömer Acaria.

 

Kun haku Rajala Ambassador 2018 –kilpailuun alkoi, Ömer Acar ei odottanut tulevansa valituksi edes koko kilpailuun. Hakeminenkin tapahtui hetken mielijohteesta. ”Kun sain tietää tulleeni valituksi aloin heti miettimään, että mitenköhän pitkälle oma osaaminen kestää. Kisan muut kuvaajat olivat todella kovatasoisia myös, ja siksi tässä porukassa oli kiva olla mukana.”

 

”Seurasin ystäväni osallistumista kilpailuun edellisenä vuonna ja minua kiinnosti kilpailun haastavuus ja heittäytyminen. Odotin erityisesti sitä, että minut haastetaan kuvaamaan ja miettimään työskentelyssäni asioita, joita en ole ennen ehkä miettinyt,” Ömer kertoo.

 

kuva

Tuomarin kommentti: "Kauniit värit, varjot ja tunnelma. Kukkien tekstuuri sopii todella hyvin yhteen marenkien kanssa."

 

Pois mukavuusalueelta

 

Kilpailun aikana tuomarit totesivat Ömerin kuvien olevan poikkeuksetta teknisesti ja visuaalisesti korkealaatuisia ja hänellä on tunnistettava tyyli. Kilpailun taso oli tänä vuonna erittäin kova ja finalistit kehittyivät koko ajan kisan edetessä. Myös voittajasta löytyi uusia puolia jokaisen tehtävänannon myötä. Kilpailijat oppivat valokuvauksen lisäksi myös uusia asioita itsestään.

 

”Opin, että olen melko muovautuvainen kuvaaja. Kun tekee pitkään omantyylistä kuvaa niin on kiva huomata, että tarpeen vaatiessa pystyy sopeutumaan eri tyyppisiin odotuksiin kuitenkin pitäen kiinni omasta visuaalisesta tyylistä ja kerronnasta. Yleensä en juurikaan jännitä mitään, mutta tämän kilpailun ja joidenkin tehtävien kohdalla olin kyllä tilanteessa, jossa jännitys ja arvaamattomuus olivat vallitsevia fiiliksiä. Monesti kuvavalinnoissa menin suunnasta toiseen pallotellen ideoita ja parissa tehtävässä vaihdoin viime hetkellä kisakuvaa. En kovin usein osallistu kilpailuihin ja siksi oli kiva huomata itsessään, että pystyn suoriutumaan myös paineen alla ja tilanteissa, jossa lähtötaso on nolla ideaa,” Ömer summaa tuntemuksiaan.

 

Erilaisia haasteita tuli vastaan jokaisen uuden tehtävän myötä. Tarkoituskin oli saada kilpailijoita heittäytymään, pois omalta mukavuusalueelta ja kokeilemaan jotain uutta, ylittämään omat ja muiden myös odotukset. ”Suurin haaste oli selkeästi itsekritiikki, niinkuin yleensäkin. Luovalla alalla joutuu monesti tilanteeseen, jossa kyseenalaistaa oman työn tulosta. Tämä on tietysti parhaimmillaan osaamista edistävää pohdintaa. Kilpailun aikana tehtävänantoja toteuttaessa piti kuitenkin monesti jäädä miettimään, että vastaako tämä tehtävänantoa ja onko tulos tarpeeksi hyvä. Tietysti oman haasteensa, odotetusti, toi myös se että tehtävänannot pakottivat pois omalta mukavuusalueelta.”

 

sarja

Tuomarin kommentti: "Voimakkaita kuvia upeasta aiheesta. Tämä voisi helposti olla kuvasarja National Geographyn julkaisusta. Kauniisti jälkikäsitelty. Yksinkertaista ja antaa kohteen puhua puolestaan."

 

Finaalitehtävän toteutus sykähdytti

 

Kilpailun päätuomari, Burhan Ozbilici, antoi kilpailijoille tehtäväksi kuvata itsensä kuvaajana. Tehtävästä tuli monia eri näkemyksiä ja toteutuksia. Ömerin kuva oli sykähdyttävä ja kertoo kohteestaan paljon. Tekninen toteutus ja harkittu asettelu olivat taattua Acarin tyyliä ja laatua.

 

Ömer kertoo finaalikuvan toteutuksen olleen yksi kilpailun mieleenpainuvimmista hetkistä. ”Sukelsin 7-8 kertaa avantoon, jotta sain itseäni miellyttävän lopputuloksen kuvaan. Sen jälkeen joutui pitämään vähän pidemmän tauon avantouinnista.” Heittäytyminen kannatti, sillä kuva voitti puolelleen koko tuomariston ja yleisön.

 Ömer_Acar_web

 

”Jokainen kierros oli itselleni kovan työn ja pähkäilyn alla, eikä menestyminen ollut millään kierroksella itsestään selvää. Oli todella kiva, että tuomariston joukossa oli ammattilaisia, joidenka töitä olin jo aikasemmin seurannut. Huipentuma, World Press Photo 2017 voittaja Burhan Ozbilicin päätuomarointi, sekä veret seisauttava luento hänen kokemuksistaan kuvan ottohetkellä jäävät varmasti mieleen! Kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus itselleni, kiitos vielä kaikille järjestäjille ja tuomareille!”

 

Vielä kerran lämpimät onnittelut voitosta. Tästä kuvaajasta kuulemme varmasti lisää jatkossakin.

Lisää Ömer Acarin kuvia pääsee ihastelemaan hänen Instagram-tilillään.

omeragraph @ Instagram »