11.7.2019

Taiteen kerroksia ja leikkiä Helsingin ydinkeskustassa

Mannerheiminaukiolla voi törmätä uuteen taideteokseen, kun Reetta Partasen yhteisöllinen veistosinstallaatio LAYERS julkistettiin tiistaina 9.7.2019. Kesän ajan esillä oleva teos käsittelee taiteen, ajan ja paikan eri kerrostumia, niiden muutosta sekä taltioimista. LAYERS onkin tehty yhteistyössä Rajala Pro Shopin kanssa osana sen 100-vuotis juhlavuotta.

Rajala_100_teos_2

 

LAYERS on kinesteettinen, teräksinen veistos, jota paikalle tulevat ihmiset saavat koskettaa ja joka tätä kautta muuttuu ihmisten toimesta. Teos ottaa perusmuotonsa puusta, jonka oksista roikkuu kameran suotimista rakennettuja mobileja. Linssisuotimilla on valokuvia, joita on kerätty Rajala Pro Shopin somekanavilla sekä kilpailuissa asiakkailta ja Helsingin kaupunginmuseon valokuva-arkistoista.

 

 

Suotimelle siirretty valokuva mahdollistaa kuvan läpinäkyvyyden ja keskustelee näin myös ympäristönsä kanssa. Suotimista osa roikkuu niin alhaalla, että ihmiset voivat katsoa niiden läpi ympäristöään. Tätä kautta syntyy mielenkiitoisia mielenyhtymiä; Miltä näyttää Mannerheimin patsas keskellä Lapinvaaramaisemaa? Entä kun keskellä Mannerheimintietä kävelee kettu tai aukiolla on yhtäkkiä Eiffel-torni tai kaupustelija 1920-luvulta.

 

Rajala_100_teos_3

 

LAYERS kutsuukin ihmisen oman arkensa keskeltä leikkiin ja kehottaa katsomaan taiteen keinoin ympäristöään uudella ja ehkä yllätykselliselläkin tavalla; Kokeilemaan uusia näkökulmia ja samalla muokkaamaan omaa ja toisten todellisuutta sekä testailemaan dokumentaation ja taiteen, toden ja epätoden, veteen piirrettyä viivaa. Teosta voi katsoa kaukaa, linssistä voi kurkata vain hetken tai jäädä seuraamaan, kuinka teos vaikka reagoi vaihtuvaan ympäristöönsä. Samalla LAYERS antaa mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen erilaisten, toisilleen vieraiden ihmisten välillä, kun he pysähtyvät teoksen ympärille.

 

 

Reetta_partanen

 

Reetta Partanen (s. 1982 Siilinjärvi) on sastamalainen kuvataiteilija, joka työskentelee ennen kaikkea installaation, kuvanveiston ja yhteisötaiteen parissa. Partanen on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta ja lisäksi hän on sosionomi ja kuvataideterapeutti. Viimeisen kuuden vuoden aikana Partanen on osallistunut useisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä esimerkiksi Seinäjoen taidehallissa, Mältinrannan galleriassa Tampereella, Turun Vanhan Raatihuoneen galleriassa sekä Rakveressa Virossa. Hän on Suomen kuvanveistäjäliitto ry:n, Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry:n sekä Suomen kuvataidepsykoterapiayhdistyksen jäsen. Reetta Partanen on paikalla Helsingissä la 13.7.2019 ja voi tällöin antaa haastatteluja.

 

Teoskuva:

Layers. Yhteisöllinen veistosinstallaatio. Teräs, vaijeri, kameran suotimet, valokuvat ja suojamateriaalit.

Taiteilijan työskentelystä ja töistä lisätietoa osoitteessa reettapartanen.wordpress.com

 

tutustu verkkokaupan tuotteisiin