23.3.2020

The Power of Women

Kenestä tahansa pitäisi voida tulla menestyksekäs valokuvaaja. Se on Emma Svenssonin motivaation ydin. Hän aloitti valokuvaamalla konsertteja 20 vuotta sitten. Miesten hallitsemassa maailmassa kukaan ei ottanut häntä vakavasti, mutta hän todisti, että he olivat väärässä.

 

Hän aloitti oman verkkosivustonsa, joka kasvoi menestyviä valokuvaajia edustavaksi toimistoksi, ja perusti oman valokuvausyrityksen, joka työllisti lähinnä naispuolisia valokuvaajia. Yksityiselämässäänkin hän venyttää rajoja. Valloittamalla Euroopan korkeimpia vuoria hän todistaa, että naiset pystyvät samana kuin miehetkin: "Naisten ei pitäisi ajatella olevansa vähempiarvoisia miehiin verrattuna."

 

emma-2

 

 

Rakkautta ensisilmäyksellä

Emma muistaa vieläkin, mistä hänen rakkautensa valokuvaukseen alkoi: "Kun olin 11, löysin vanhempieni videokameran. Se oli suosikkileluni. Halusin tulla ohjaajaksi." Emman tuttavat pienessä ruotsalaisessa kylässä neuvoivat unohtamaan uran valokuvauksen parissa, koska kilpaulu oli niin kovaa. Sillä olisi vaikea ansaita elantonsa. "En sitten ottanut valokuvia vuosiin. Kun menin konserttiin vuonna 2002, otin kameran mukaani. En ollut koskaan kuvannut konserttia aiemmin, mutta kun olin aloittanut, tiesin heti, että tätä minun on tarkoitus tehdä. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä."

 

Internetin käyttö oli kasvussa. "Monella sivustolla oli kirjoituksia musiikista, mutta niillä ei ollut paljoa valokuvia, joten aloitin oman sivuston. Naisvalokuvaajana keski-ikäisten miesten hallitemassa maailmassa oli silloin todella vaikeaa. Kukaan ei ottanut minua vakavasti tai edes tervehtinyt. Naisena en päässyt backstagelle, jossa miehet olivat. Onnistuin kuitenkin julkaisemaan yhä enemmän kuvia sivustollani ja pyysin muita nuoria ja kunnianhimoisia valokuvaajia liittymään mukaan.

Meidät huomattiin: sanoma- ja aikakauslehdet alkoivat käyttää valokuviamme ja kehitimme menestyvän toimiston. Vanhemmat valokuvaajat vihasivat meitä. Viisitoista vuotta putkeen valokuvamme voittivat parheiden konserttivalokuvien palkintoja. Joistakin meistä on tullut uskomattoman menestyneitä valokuvaajia ja jotkut ovat kuvatoimittajia tai työnskentelevät gallerioissa. Olen ylpeä, että sain näytellä pientä osaa heidän menestyksessään."

 

"Valmistumisen jälkeen 95 prosenttia valokuvausalan töistä meni miehille."


Valokuvauksen opettajana Svensson huomasi, että vaikka 80 prosenttia valokuvauksen opiskelijoista oli naisia, valmistumisen jälkeen 95 prosenttia valokuvausalan töistä meni miehille. "Agentit ja palkkauksesta vastaavat olivat kaikki miehiä. Vastustin tätä asetelmaa ja yritin lisätä tietoisuutta siitä. Tästä aiheutui loputtomasti riesaa, mutta se oli sen arvoista. Nuoret naispuoliset valokuvaajat ovat kiittäneet minua siitä. SE antoi heille voimaa tavoitella uraa valokuvaajana."

Untitled-2

 

 

Everest

Toinen Emman elämää muuttanut käänne tapahtui matkalla Uuteen-Seelantiin. "Näin lentokoneessa elokuvan Everest. Se inspiroi minua samalla tavalla kuin ensimmäiset konserttivalokuvani. Tiesin, että minun on kiivettävä vuorelle. Toiset, mukaan lukien silloinen poikaystäväni, sanoivat, ettei minun pitäisi tehdä sitä. Vuorikiipeily on aivan liian vaarallista naisille, he sanoivat. Minä tein sen kuitenkin. Kun olin kiivennyt Euroopan korkeimmalle vuorelle, tiesin, että haluan jatkaa sitä. Joten asetin itselleni tavoitteen: Euroopan korkeimmille vuorille kiipeäminen vuoden aikana. Tein sen. Ja jatkoin; kiipesin 61 vuorelle."

Nykyään Emma jakaa aikansa valokuvauksen ja vuorikiipeilyn välillä. "Puolet ajasta valokuvaan, toisen puolen vietän vuorilla." Hän kohtaa yhä paljon ennakkoasenteita. "Kasvaminen naisena ehdollistaa pelkäämään tällaisia seikkailuja. On vaarallista matkustaa yksin ja tehdä jännittäviä asioita. Kieltäydyn hyväksymästä sitä. Matkustan eristyksissä oleviin paikkoihin, enkä ole koskaan pelännyt.

 

"Vaikka olet nainen, se ei tarkoita sitä, että et voi elää elämää täysillä."

 

Untitled-3

emma-9

 

 

Emmalla on oma studio, jossa työskentelee vain naisia. "Minulla oli aiemmin 12 työntekijää, mutta vuorikiipeily teki siitä hankalaa. Joten työllistän taas kolme ihmistä: suunnittelijan, valokuvaajan ja assistentin, sekä harjoittelijoita. Kun palkkasin uusia ihmisiä, saamistani 100 hakemuksesta naisten kirjoittamat olivat parhaita. Valokuvaajan elämä voi olla yksinäistä, joten on mukava työskennellä tiiminä, antaa palautetta toisten työstä ja kuulla toisten mielipiteitä."

Svensson työskenteli Panasonic Lumix -kameroilla ensimmäistä kertaa vuosi sitten. "Kokeilin Panasonic Lumix S1R-kameraa. Olin hämmästynyt sen kuvien laadusta. Se oli yllätys. Kiipeillessäni käytän Panasonic Lumix GX9 -kameraa. Pidän kameran kaulassani, koska tuskin käyttäisin sitä, jos se olisi repussa. Niinpä se joutuu kestämään paljon; sadetta, lunta ja kolauksia kiviä vasten. Ja silti se toimii täydellisesti, vaikka se on ollut käytössä todella kovissa olosuhteissa."

 

 

Emma Svensson

 

emma-portraitEmma Svensson aloitti valokuvaajana vuonna 2002 ja valokuvasi artisteja ja konsertteja, mutta vakiinnutti nimensä myös muotikuvausten maailmassa. Hänen tavoitteenaan on tehdä maailmanennätys ja kiivetä 61 vuorelle Euroopassa.

Sen lisäksi hän pyörittää kiireistä studiota, jossa hän työllistää useita naispuolisia valokuvaajia. Hän työskentelee tasa-arvon puolseta ja muuttaakseen naisten asemaa valokuvauksessa samalla, kun hän innostaa ihmisiä seuraamaan unelmiaan.

TUTUSTU EMMAAN ››

 

 

Katso kaikki Panasonic Lumix Week -tarjoukset

kaikki tarjoukset ››