4.11.2019

Vaasalaisen urheilukuvaajan suurin unelma on Super Bowl

Samppa Toivonen elää ja hengittää urheilukuvaamisesta. Kymmenisen vuotta sitten haaveena oli ammattilaisuus, mutta nyt Vaasan Sportin ykkösnyrkki näkee tulevaisuutensa ulkomailla. Tavoitteena on joukkueen kuvaajan pesti NFL:ssä ja kirsikkana kakun päällä Super Bowl.

 

Vaasan Sportin kotihallissa ihmisten naamat kääntyvät hymyyn ja kädet nousevat tervehtimään, kun Samppa Toivonen kiiruhtaa kamerat olallaan paikasta toiseen. Kiire on kova, sillä pelin lisäksi Samppa kuvaa henkilöstöä ja samalla huolehtii, että kuvaukset sujuvat koko päivän ajan suunnitelmien mukaan. Hän tarkistaa kuvauspaikat, pesee pleksit ja varmistaa kaiken. Jääkiekkojoukkue luottaa mieheen kuin peruskallioon. Hän on alansa ykkösmies tässä kaupungissa.

 

Aina ei ole ollut näin. Seitsemän vuotta sitten Toivosella oli edessä alan vaihto ja valokuvaus alkoi siitä, että kuvattiin kaikkea. Lapsia, häitä ja kaikkea muuta. Lopulta kamerat suunnattiin urheiluun, mikä antoi elämään sisältöä aivan uudella tavalla. Urheilu kuului lapsuuteen ja nyt siitä on tullut myös ammatti.

 

”Isäni teki töitä jäähalleilla ja olen niin sanotusti hallilapsi. Olen roikkunut ikäni jäähalleilla, mutten ole koskaan pelannut lätkää. Yhtälailla valokuvaaminen on ollut elämässä pitkään, sillä harrastin kuvaamista jo lapsena filmiaikaan”, Toivonen sanoo.

 

20190928 Sport - Jokerit 0168

Kuva: Samppa Toivonen

 

Elämän keskiössä valokuvaus

Valokuvaus on Toivosen elämän keskiössä. Se on ammatti, henkireikä ja Toivonen elää sen kautta. ”Mikään ei voita sitä tunnetta, kun näkee hienon valokuvan urheilusta, jossa on natsannut kaikki kohdalleen. Itse vielä odottelen sellaista”, Toivonen naurahtaa.

 

Toivonen kertoo, että hienon urheilukuvan tekee tunne, kasvot ja hetki. Jos on sadasosasekunnin myöhässä, sitä ei enää ole. Hänen mukaansa sen tietää heti, kun se syntyy.

 

”Hyvät kuvat ovat urheilukuvauksessa todella harvassa, jos mietitään kuvamäärää mitä otetaan yhdessä pelissä. Voisin sanoa, että jos ottaa 10 000 kuvaa, siellä on kaksi hyvää kuvaa.”

 

Toivonen rakastaa tarinoita ja haluaa kertoa kuvillaan urheilun suuruudesta ja tunteista. Hän haluaa välittää tarinoita urheilijoista, jotka tuottavat ihmisille viihdettä päivästä ja illasta toiseen. Toivonen uskoo, että nämä upeat hetket määrittelevät jopa kansakuntaa. Suurien tunteiden lisäksi kuvaamisessa nousee esiin tekniikka, joka on Toivosen mielestä joskus jopa kohdetta tärkeämpi asia.

 

”Valokuvauksessa ei ole yhtä tärkeintä asiaa. Jos ajatellaan tekniikan ja kohteen suhdetta, niin molemmat ovat todella tärkeitä. Ilman toista ei tule toista. On vaikea arvottaa kumpi on tärkeämpi, mutta jos pitää valita, niin tekniikka”, Toivonen puntaroi.

 

Jokaisella kuvaajalla on oma ääni ja Toivosen kuvissa ominaista on kapea syväterävyys. Hän hakee sitä jopa niin raivoisasti, että osa kuvista menee vääjäämättä pieleen. Tärkeintä on kuitenkin lopputulos ja se menee kaiken edelle. Muutama hyvä kuva on parempi, kuin sata keskinkertaista. Tämän takia myös kaluston rooli nousee esiin.

 

Kuvaan tällä hetkellä Sonyn A9:llä ja A7R Mark II:lla. Ne ovat juuri minun käyttööni sopivia, mutta olen toki miettinyt päivittämistä. Linssipuolelta ykkösvaihtoehto on 70-200 f2.8. Se on objektiivi, joka pitäisi löytyä jokaisen ammattikuvaajan laukusta. Vaikka se olisi se ainoa, niin se pitää löytyä.”

 

20190928 Sport - Lukko 0284

Kuva: Samppa Toivonen

 

 

Suuria tunteita ja epäonnistumista

 

Urheilussa käsitellään suuria tunteita, onnistumisia ja epäonnistumisia. Urheilun kuvaamisessa nämä ovat myös arkea ja parasta siitä tekevät ne hetket, kun tietää onnistuvansa. Toivonen kertoo hyvin innostuneena muiden onnistumisista, sillä omista kokemuksista on vaikeampi puhua.

 

”Maailmassa on satoja sellaisia kuvia, joissa on saatu se tietty hetki. Esimerkiksi Bobby Orrin tuuletus Stanley Cupin finaaleissa Game7:ssa. Miracle on icen kuvat Lake Placidista ovat myös merkittäviä.”

 

Vaikka oman tekemisen arvostelu on vaikeaa, löytyy yksi sellainen hetki, josta Toivonen haluaa kertoa.

 

”Jääkiekon MM-kisoissa joku amerikkalaispuolustaja taklasi Patrik Laineen todella rajusti ja sain kuvan, jossa Laine lentää x-asennossa ilmassa. Se on jäänyt itselleni vahvasti mieleen”, Toivonen muistelee.

 

Toisten kuvaajien tekemisen seuraaminen ja valokuvien katsominen kuuluu osaksi valokuvaajan arkea. Inspiraatiota haetaan ja vastaus kysymykseen omista esikuvista tulee kuin tykin suusta.  

 

”Minun esikuviani ovat Vesa Koivunen ja Peter Read Miller, joka on tosi kova jätkä. Urheilun ulkopuolelta seuraan esimerkiksi Jari Eklundia. Mielenkiintoinen kaveri, jonka tekemistä on mukava seurata.”

 

Toivonen elää unelmaansa, mutta tavoitteita löytyy vielä. Vaikka moni pitää häntä jääkiekon erikoismiehenä, ovat haaveet aivan muualla.

 

”Suurin haaveeni ja tavoitteeni on päästä amerikkalaisen jalkapallon kuvaajaksi lajin synnyinseudulle. Haluisin olla NFL-joukkueen kuvaaja, ja vaikka en edes asuisi Amerikassa, niin silti tehdä sitä työkseni. Kirsikkana kakun päälle sitten kuvaajana Super Bowliin, jonka jälkeen olisin valmis kuolemaan”, Toivonen räjähtää iloiseen nauruun.

 

20160509 FIN - USA 0532

Kuva: Samppa Toivonen

 

 

Sampan vinkit aloittelevalle kuvaajalle

 

Samppa Toivonen on erikoistunut urheilukuvaukseen ja toimii Vaasan Sportin ykkösnyrkkinä. Urheilukuvaus vaatii äärimmäistä teknistä osaamista, joten hän on mies paikallaan antamaan vinkkejä aloittelevalle ja miksei hiukan kokeneemmallekin kuvaajalle. Jatkuva opiskelu kuuluu hänen elämäänsä, mutta myös tiedon jakaminen.

 

”Aloittelevalle kuvaajalle painottaisin ensisijaisesti kärsivällisyyttä. Malta pysyä suunnitelmassa ja odota tilanteen kehittymistä. Älä tyydy siihen, minkä juuri sait, vaan odota vielä parempaa”, Samppa sanoo.

 

Tekniikan opiskelu on ehdottomasti kaiken tekemisen keskiössä.

 

”Tekniikka pitää opiskella täydellisesti. Varsinkin urheilukuvauksessa tekniikka on suuressa roolissa, kuten myös kalusto. Opettele käyttämään omia välineitäsi täydellisesti ja hanki hommaan sopivat laitteet. Opettele valottamaan juuri oikein ja ole tietoinen siitä mitä lähdet hakemaan. Jos et osaa käyttää omia laitteitasi tai et tiedä mitä teet, ei hommista tule yhtään mitään.”

 

Samppa 3

 

 

Toivonen uskoo opiskelun voimaan. Tässä on hänen vinkkinsä aloittelevalle kuvaajalle.

 

Vinkit

  1. Nopeissa tilanteissa ei ole aikaa miettiä. Asiat pitää tulla selkäytimestä.
  2. Osta valovoimainen tele. Se kirpaisee, mutta tekee elämästä helpomman.
  3. Huolehdi ergonomiasta. Vaikka homma näyttää helpolta, se on raskasta. Huolehdi itsestäsi.
  4. Pidä hauskaa! Tämä ei ole ryppyotsaista hommaa, muista nauttia.

 

 

 

 

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »