20.1.2015

Valokuvaaja Mikko Lagerstedtin vinkit tähtitaivaan kuvaamiseen

Uudenkuun aika on otollinen hetki kuvata tähtitaivasta. Häiritsevän luonnonvalon määrä on minimissään, kun auringon valaisemaa Kuun pintaa ei ole maata kohti. Mutta mitä muuta tulee ottaa huomioon, kun on lähdössä kuvaamaan tähtitaivasta? Pyysimme tähtikuvauksen mestaria, valokuvaaja Mikko Lagerstedtia kertomaan parhaat vinkkinsä.

Tähtitaivas - Divided by Mikko Lagerstedt

Divided by Mikko Lagerstedt

 

Millaista kuvauskalustoa suosittelet tähtitaivaan kuvaukseen?

Paras valinta kamerarungon osalta on tottakai korkeita ISO-herkkyyksiä kestävä runko, parhaassa tapauksessa täyskennoinen. Itselläni on tällä hetkellä Nikon D800. Lisäksi tarvitaan ehdottomasti tukeva jalusta, jotteivat kuvat tärähdä. Suosin maisematähtikuvausta, joten valovoimainen laajakulmaobjektiivi on valintani näihin hommiin. Polttoväli täyden kennokoon kameraa käytettäessä 14mm-16mm. Minulla on yleensä käytössä joko Nikkor 16-35mm f/4.0 VR tai Samyang 14mm f/2.8.

Tähtitaivas - A Day's End by Mikko Lagerstedt

A Day's End by Mikko Lagerstedt

 

Millainen kuvauspaikka kannattaa valita?

Kannattaa suosia Uudenkuun aikaa ja lähteä tällöin kauas pois kaupunginvalojen ulottuvista, jotta valosaasteen määrä pienenee. Otollisen paikan valinnassa auttavat säätiedot ja pilvisyyskartat, joita kannattaa tutkia ennakkoon. Myös kuvan etuala on maisematähtikuvissa tärkeä, joten paikkaa valitessa ja kuvaa sommitellessa kannattaa miettiä mitä mielenkiintoisia kohteita etualalle voisi sijoittaa.

 

Tähtitaivas - First Row by Mikko Lagerstedt

First Row by Mikko Lagerstedt

 

Entäpä sitten ne monia askarruttavat kameran valotusarvot?

ISO-herkkyyttä saa tähtikuvauksessa nostaa huoletta, joten suosin yleensä ISO-arvoja 1600-6400. Valotusaika on yleensä 30 sekunnin tietämillä ja aukko f/2.8-4.0.

Kiitos Mikko! Lisää Mikon kuvia löytyy osoitteesta mikkolagerstedt.com

Näillä liikkeelle ja muistakaa, että kokeilemalla oppii!

 

Tutustu järjestelmäkameroihin »

 

-Pekka / Rajala Pro Shop