25.5.2021

Valokuvaaminen painettuja julkaisuja varten

Upea valokuva saattaa tulostua painotuotteeseen huomattavasti erilaisena kuin, miltä kuva näyttää tietokoneen näytöllä. Tästä syystä on hyvä ottaa huomioon muutamia valokuvaamiseen, kuvankäsittelyyn ja painotekniikkaan liittyviä seikkoja ennen valokuvien tulostamista.

 

Yleisiä painotuotteita, joihin valokuvia tulostetaan ovat esimerkiksi lehdet, kirjat, taulut, julisteet, tuotepakkaukset ja postikortit. Ota jo valokuvausvaiheessa kuvan sommittelussa huomioon mahdollinen tilantarve kuvan päälle tuleviin teksteihin tai tarve rajata kuvaa tietyllä tavalla. Varaa kuvaan alusta asti myös mahdolliset tarvittavat leikkuuvarat. Kirjoihin ja lehtiin tulevissa kuvissa on hyvä huomioida sivun mahdollinen kaareutuminen sidontareunasta. Kokonaisen kirjan osalta on tärkeää varmistaa, että kuvat sopivat tyylillisesti ja kuvankäsittelyltään harmonisesti yhteen. 

valokuvaaminen_painettuja_julkaisuja_varten_2

 

Teknisestä näkökulmasta kuvausvaiheessa on hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi ISO-arvoon. ISO-arvolla 100 kuvaan ei tule lainkaan kohinaa, joten tämän arvon käyttäminen aina kun mahdollista varmistaa kuvien hyvän painolaadun. Heikossa valaistuksessa valokuvattaessa suuremmat ISO-arvot saattavat olla välttämättömiä ja tällöin kohinaa voidaan jonkin verran poistaa kuvankäsittelyvaiheessa esimerkiksi Lightroom-ohjelmassa.

Kalibroi tietokoneen näyttö ennen painettavien kuvien käsittelyä. Kalibroinnilla varmistetaan, että värit ovat tasapainossa ja toistuvat oikein tulostusvaiheessa. Näytön kalibrointiin löytyy verkosta helppokäyttöisiä ohjelmia. 

 

valokuvaaminen_painettuja_julkaisuja_varten_3

 

Valokuvan resoluutio vaikuttaa valokuvan painolaatuun ratkaisevasti. Resoluutio eli dpi (dots per inch) tarkoittaa tulostuvien pisteiden lukumäärää tuumaa kohden. Mitä suurempi määrä pisteitä, sitä enemmän yksityiskohtia. Aseta painettavien kuvien resoluutioksi 300 dpi. Lightroomista löydät resoluutioasetuksen kuvakoko-valikosta, jossa resoluutio on esitetty muodossa Pixels/Inch, joka kertoo tietokoneella näytettävien pikseleiden määrän tuumaa kohden.

valokuvaaminen_painettuja_julkaisuja_varten_4

 

Mattapintainen päällystämätön paperi vaatii valokuvilta enemmän kontrastia kuin päällystetty kiiltävä paperi. Liian vähäisellä kontrastilla valokuvat voivat jäädä liian tasasävyisen näköisiksi. Erityisesti mattapaperille painettaessa voi olla myös hyvä kirkastaa värejä säätämällä sävyjen huea eli väritasapainoa. Punaisen sävyt saattavat sammua yllättävän paljon, joten ne saavat kuvankäsittelyvaiheessa näyttää liiankin kirkkailta.

valokuvaaminen_painettuja_julkaisuja_varten_5

Terävöitä valokuvia painotyötä varten reippaasti. Tulostusta varten kuva voi olla jopa hieman yliterävöitetty. Erityisesti mattapaperille painettaessa on tärkeää lisätä riittävästi terävöitystä kuvaan. Mitä enemmän kuvassa on yksityiskohtia, sitä enemmän tarvitaan terävöitystä.

Tallenna painettavat kuvat JPEG-muodossa painotuotteen koosta riippuen riittävän suurina tiedostoina, jotta ne tulostuvat tarkasti.

valokuvaaminen_painettuja_julkaisuja_varten_6


Tarkista kuvankäsittelyvaiheessa Lightroom-ohjelmassa J-näppäimellä, mitkä alueet ovat tukossa eli pelkkää mustaa tai puhki palaneita eli pelkkää valkoista. Varmista, että nämä alueet eivät ole kuvassa liian suuria, ellei esimerkiksi laajoja mustia alueita ole tarkoitus käyttää kuvissa tehokeinona.


Lightroom- ja Photoshop-ohjelmissa voit testata, miltä painettava kuva tulee näyttämään Soft Proofing toiminnolla. Voit kokeilla erilaisia väriavaruuksia ja tulostimia sekä säätää värejä ja terävöitystä, kunnes lopputulos on mahdollisimman lähellä alkuperäistä valokuvaa.

valokuvaaminen_painettuja_julkaisuja_varten_8


Tallenna valokuvat Adobe RGB tai sRGB -muodossa. Adobe RGB väriavaruus on laajempi, joten värit tulostuvat hieman paremmin. Ota valokuvat RAW-muodossa, jolloin valokuvassa on suurin mahdollinen määrä väridataa. Valitse väriavaruus esimerkiksi Lightroom-ohjelmassa kun viet valmiita kuvia ohjelmasta export-toiminnolla. RGB tarkoittaa värien muodostumista yhdistelemällä kolmea väriä: punainen R=Red, vihreä G=Green ja sininen B=Blue. Varmista painopaikasta, että painotyö on mahdollista toteuttaa laadukkaammassa Adobe RGB muodossa. Tämän tekstin esimerkkikuvat ovat painokäsiteltyjä valokuvia kirjasta nimeltä Leivontakirja.

Kuvat ja teksti: Emma Ivane