3.10.2020

Valokuvaus metsäretkellä

Metsässä samoileminen on mitä rentouttavinta ajanvietettä syksyllä ruskan aikaan. Metsää alkaa havainnoida uudella tavalla, kun kamera on retkellä mukana. Maalauksellisiin maisemiin, satumaisesti puiden väleistä hohtavaan valoon ja kauniisiin yksityiskohtiin tulee kiinnitettyä erityisesti huomiota, kun katse etsii sopivia kuvauskohteita.

Hyönteisten ja eläimien etsimisen lisäksi voit havainnoida metsää kuin maalausta. Hyödynnä puiden linjojen rytmiä sommittelussa ja tarkkaile mielenkiintoisia tekstuureita. Asetu kameran kanssa maan tasolle, jolloin avautuu täysin uusi näkökulma yksityiskohtiin, jotka muuten jäisivät helposti huomaamatta.

Valokuvaus_metsäretkellä_1

Valokuvaus_metsäretkellä_2

Koska metsä on visuaalisena ympäristönä yltäkylläinen, on hyvä ajatella, miten saadaan rauhallinen sommitelma kuvaan. On tärkeää, että katse ohjautuu kuvassa haluttuun kohtaan ja kiertää kuvan ympäri. Käyttämällä suurta aukkoa f/1.8:n ja f/3:n väliltä saat marjat, kukat ja hyönteiset erottumaan hyvin taustastaan. Tällöin kohteen tausta pehmentyy voimakkaasti luoden kauniin bokehin kuvaan.

 

Jos haluat kuvata hyönteisiä erittäin läheltä, voit käyttää makrolinssiä tai lisätä loittorenkaan rungon ja objektiivin väliin. Esimerkkikuvat on valokuvattu Nikon D850 kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art objektiivilla sekä Canon EOS 70D kameralla ja Sigma 30mm F1.4 objektiivilla.

Valokuvaus_metsäretkellä_5

Valokuvaus_metsäretkellä_3


Koska rakennetun asetelman sijasta luonnosta etsitään sopiva valmis kuvauskohta, on tärkeää kiinnittää huomiota valon luonnolliseen suuntaan. Valon tullessa sivusuunnasta, saat puiden ja kasvien rakenteen erottumaan mahdollisimman kolmiuloitteisesti. Kohteen takaa tuleva valo taasen erottaa kohteen taustasta ja rauhoittaa siten kuvaa. Jälkikäsittelyssä voit tarvittaessa lisätä kuvaan hieman vinjetointia, jolloin kuvan reunat tummentuvat ja katse ohjautuu keskelle kuvaa.

 

Sommitelmaa voidaan selkeyttää kuvankäsittelyssä erityisesti säätämällä erikseen eri värisävyjä. Jos esimerkiksi kuvaat punaisia marjoja, voit poistaa kuvankäsittelyssä keltaisen ja oranssin sävyjä kuvasta. Tällöin marjojen ja lehtien sävyt korostuvat, ja värimaailma rauhoittuu.

Valokuvaus_metsäretkellä_8

Valokuvaus_metsäretkellä_7

Jotta saat kuvankäsittelyssä luotua houkuttelevan vihreän metsän, voit säätää vihreän väritasapainoa (hue) hieman kohti turkoosia, jolloin sävy raikastuu. Satumaisen vihreän metsän saat lisäämällä kuvan varjoihin aavistuksen vihreää. Sinisen lisääminen varjoihin luo taasen lisää kolmiulotteisuutta kasvillisuuteen.

 

Hyönteiset ja eläimet saa upeasti esille kasvillisuuden seasta käsittelemällä erillisiä osa-alueita valokuvasta. Esimerkiksi lintu erottuu metsän keskeltä lisäämällä valoa, saturaatiota, kontrastia ja rakennetta ainoastaan lintuun. Kauniin värisen koppakuoriaisen väriä ja muotoa voi tuoda esiin samalla tekniikalla.

Valokuvaus_metsäretkellä_6

Valokuvaus_metsäretkellä_9

Hyödynnä etäisyyksiä kuvaamisessa ja asemoi kamera niin, että kuvan etualalle jää epätarkaksi hieman kasvillisuutta. Voit tarvittaessa myös pidellä oksaa tai lehteä sopivalla etäisyydellä linssistä ja luoda näin syvyyttä kuvaan.

 

Metsäkuvat kertovat parhaimmillaan tarinaa. Kiinnitä huomiota lehtiä kantaviin muurahaisiin, kukalle laskeutuneeseen perhoseen ja sorsapariskuntaan lammen vierellä.

Valokuvaus_metsäretkellä_10

Valokuvaus_metsäretkellä_11

Nautinnollisia metsäretkiä!

Kuvat ja teksti: Emma Ivane