29.11.2020

Valokuvien julkaiseminen Instagramissa

Järjestelmäkameralla otettujen valokuvien julkaiseminen Instagramissa voi olla hauska harrastus, mutta myös merkittävä mahdollisuus siirtyä harrastajasta ammattikuvaajaksi.

Miksi kannattaa käyttää kännykkäkameran sijasta järjestelmäkameraa Instagramkuvien kuvaamiseen?

Yleisö sekä algoritmi suosivat teknisesti laadukkaita kuvia ja järjestelmäkameran optiikka mahdollistaa pysäyttävien kuvien ottamisen aiheesta riippumatta. Järjestelmäkameralla kuvatessa pääset näyttämään taitosi valokuvaajana ja tuomaan osaamisesi esille uudelle yleisölle. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, koska Instagramilla on satoja miljoonia käyttäjiä. Instagramissa voi helposti tavoittaa yksityishenkilöitä, yrityksiä ja perinteisiä medioita. Esimerkkikuvat on valokuvattu Nikon D850-kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art linssillä.

Kuvien_julkaiseminen_instagramissa_2


Valokuvaa Instagramia varten kuvat pystysuunnassa ja rajaa ne niin suuriksi kuin käyttöliittymä sallii. Koska Instagramia käytetään pääosin kännykällä, valokuvasi näkyvät näin mahdollisimman suurina näytöllä. Ihmiset pysähtyvät helpommin tarkastelemaan suurta kuvaa ja kuva erottuu helpommin selatessa julkaisuja. Suurempikokoisen kuvan kohdalla katsoja viettää myös enemmän aikaa. Mitä pidemmäksi aikaa käyttäjät pysähtyvät katsomaan kuvaa, sitä paremmaksi sisällöksi algoritmi automaattisesti tulkitsee kuvan ja alkaa näyttää sitä laajemmalle yleisölle. Pyri julkaisemaan valokuvia, joissa on paljon mielenkiintoisia elementtejä, joita katsoja voi jäädä tarkastelemaan. Mieti onko kuvassa tarinallisuutta ja voit tarvittaessa lisätä sitä kirjoittamalla mielenkiintoisen tekstin tukemaan valokuvaa.

 

Kuvien_julkaiseminen_instagramissa_4


Julkaistavat kuvat kannattaa käsitellä tietokoneella kuvankäsittelyohjelmassa ja siirtää sitten kännykkään julkaistavaksi. Instagramin käytön tueksi on olemassa monia appeja, joilla Instagram feedin eli profiilissa pysyvän kuvaruudukon voi suunnitella etukäteen valmiiksi. Valokuvat voi siirrellä valmiiksi visuaalisesti tasapainoiseen järjestykseen. Kun suunnittelet kuvien järjestyksen valmiiksi, pystyt myös tarkistamaan tarvitseeko jokin kuvista pientä säätöä ennen julkaisua sopiakseen kokonaisuuteen. Esimerkiksi joskus saattaa olla tarpeen lisätä yksittäisen kuvan kontrastia tai vähentää värien saturaatiota.

 

Kuvien_julkaiseminen_instagramissa_1

 

Harmonisen feedin luomisessa on tärkeää valita valokuvien tyyli ja teema. Käyttäjät haluavat seurata tilejä, joista he tietävät, mitä tulevat jatkossa näkemään. Valitse, mikä aihe inspiroi sinua eniten ja rajaa sisältö tähän teemaan. Aiheita voivat olla esimerkiksi ruokakuvaus, luontokuvaus tai henkilökuvaus. Mitä erikoisempi ja tarkemmin rajattu teema, sen parempi. 

 

Visuaalisesti yhtenäisen tilin tärkein taiteellinen valinta on kuvien sävyn yhtenäistäminen. Mieti ovatko kuvat lämpimänsävyisiä, kylmänsävyisiä vai neutraaleja. Yhdistävänä tekijänä voi hyödyntää myös tietyn värisävyn yhtenäistämistä kaikissa kuvissa. Esimerkiksi vihreän sävyn väritasapainon (hue) säätäminen samanlaiseksi kaikkiin kuviin tekee kokonaisuudesta harmonisen.

Kuvien_julkaiseminen_instagramissa_3


Käytä julkaisussa valokuvan aiheen mukaisia hashtageja, jotta aiheesta kiinnostuneet käyttäjät löytävät kuvasi ja käyttäjätilisi. Järjestelmäkameralla valokuvattuihin kuviin kannattaa lisätä
myös valokuvaukseen liittyvät hashtagit. Voit lisätä julkaisuun maksimissaan 30 hashtagia.

Kuvien_julkaiseminen_instagramissa_5


Instagramin valtavien mahdollisuuksien pienenä kääntöpuolena on, että joskus harvoin laadukkaita valokuvia saatetaan julkaista muilla tileillä ilman lupaa. Voit suojata kuviasi väärinkäytöltä muuttamalla tiedostokoon mahdollisimman pieneksi kuvanlaadun kärsimättä. Tällöin kuviasi ei pysty käyttämään laajemmin muihin tarkoituksiin. Kuvien luvatonta käyttöä ei pysty täysin estämään Instagramissa, mutta jos huomaat, että kuvaasi on käytetty toisella tilillä, kannattaa asiaan toki puuttua. Muista, että jos joku käyttää kuvaasi, on se myös osoitus siitä, että valokuvasi ovat niin hyviä, että niitä halutaan kopioida. Näin mahdolliset väärinkäytökset eivät tunnu niin harmillisilta.

Kuvien_julkaiseminen_instagramissa_6


Suuret tilit, jotka jakavat muiden kuvia linkittämällä alkuperäisen tilin heti julkaisun alkuun voivat olla todella hyödyllisiä, koska tällöin valokuvasi voi tavoittaa laajan uuden yleisön. Voit linkittää tällaisia tilejä suoraan omiin julkaisuihisi, jolloin nämä tilit löytävät kuvasi helpommin. Annat samalla heille luvan julkaista kuvasi tilillään selkeästi linkitettynä omaan tiliisi.

 

Instagramissa on kyse sosiaalisesta mediasta, joten muista olla sosiaalinen! Tykkäile ja kommentoi aktiivisesti muiden käyttäjien valokuvia ja vastaa saamiisi kommentteihin. 

 

Kuvat ja teksti: Emma Ivane