17.2.2021

Valokuvien käsittely Lightroom-ohjelmassa

Valokuvien käsittely laadukkaalla kuvankäsittelyohjelmalla on ratkaisevan tärkeää upeiden valokuvien luomisessa. Voidaan ajatella, että kamerasta saadaan raakaversio valokuvasta ja kuvankäsittelyllä teemme lopullisen valokuvan. 


Adoben Lightroom-kuvankäsittelyohjelmalla voidaan tehokkaasti järjestellä ja parannella valokuvia. Ohjelmalla voidaan helposti säätää kuvien valoisuutta, värejä, kontrastia ja terävyyttä, sekä poistaa tarvittaessa kuvista pieniä yksityiskohtia tai virheitä.

Kuvankasittely_Lightroom2

Lightroomia voi käyttää älypuhelimella ja tabletilla, mutta parhaaseen lopputulokseen päästään, kun ohjelmaa käytetään kalibroidulla suurella tietokoneen näytöllä. Tällöin kuvan yksityiskohdat erottuvat kunnolla ja värisävyt toistuvat oikein. Voit aina palata alkuperäiseen kuvaan yhdellä klikkauksella, joten erilaisten säätöjen kokeileminen on helppoa. Valmiit valokuvat viedään ohjelmasta export -toiminnolla ja tallennetaan valokuvatiedostoiksi.

Kuvankasittely_Lightroom


Yksi Lightroomin parhaita ominaisuuksia on yhteen kuvaan tehtyjen säätöjen siirtäminen muihin kuviin parilla klikkauksella. Ohjelmaan voi luoda omia preset-asetuksia, joilla suuri määrä valokuvia voidaan käsitellä nopeasti. Lightroom-presetejä voi myös ostaa valmiina.

Lightroomissa ei voi tehdä kuvamanipulaatiota, syväyksiä, grafiikkaa tai lisätä tekstejä. Tämäntyyppiseen kuvankäsittelyyn tarvitaan Adoben toinen ohjelma, Photoshop. Adoben valokuvausjäsenyydellä molemmat ohjelmat saa hankittua edullisemmin.

 

Kuvankasittely_Lightroom3


Käytössä oleva kamera ja objektiivi vaikuttavat merkittävästi siihen, miten otettua valokuvaa pystyy jälkikäteen käsittelemään. Täysikennoisella kameralla heikossakin valaistuksessa otettu kuva voidaan yleensä pelastaa kuvankäsittelyllä. Täysikennoisella kameralla valokuvatun kuvan yksityiskohdat kestävät hyvin esimerkiksi voimakkaankin valotuksen lisäämisen. Lightroom tunnistaa käytettävän objektiivin profiilin ja linssivirheitä voidaan korjata helposti parilla klikkauksella. Esimerkkikuvat on otettu täysikennoisella Nikon D850 kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art objektiivilla.

Kuvankasittely_Lightroom4

Yllättäen ammattimaisten valokuvien tunnelman luomisessa toimii hyvin valokuvan värien saturaation vähentäminen. Värikylläisyyden vähentämistä voi tasapainottaa kauniisti lisäämällä vibrancea eli värikirkkautta kuvaan, jolloin kuvan heikot värit voimistuvat. Väreistä tulee tällöin selkeämpiä, mutta ei liian voimakkaita.

Voit kokeilla lisätä kuvan varjoalueisiin hieman sinisen tai vihreän sävyä helpolla säätimellä. Kokeile myös lisätä kuvan valoisimpiin alueisiin eli highlightseihin aavistuksen oranssin sävyä. Huen eli väritasapainon säätäminen on helppoa Lightroom-ohjelmassa ja tämä onkin yksi tärkeimpiä työkaluja näyttävien valokuvien luomisessa. Säätämällä yksittäisten värisävyjen väritasapainoa, kuvan sävyjä saa raikastettua kauniisti.

Kuvankasittely_Lightroom5


J-näppäimellä on helppo tarkistaa nopeasti puhkipalaneet alueet eli kohdat, joissa kuvassa on pelkästään valkoista. Alueet näkyvät kuvassa kirkkaanpunaisina. Samalla näet, mitkä alueet ovat menneet tukkoon eli värisävy on pelkästään mustaa. Täysin mustat alueet näkyvät J-näppäimellä kuvassa kirkkaan sinisinä. Clone-työkalulla voit helposti yhdellä klikkauksella poistaa roskia tai pieniä virheitä kuvasta.

 

Valokuvat on hyvä pyrkiä kuvaamaan ISO arvolla 100, jotta kuvassa ei olisi lainkaan kohinaa. Jos olet kuitenkin joutunut heikon valaistuksen takia käyttämään suurempaa ISO-arvoa valokuvassa, voit Lightroomissa poistaa helposti kohinaa kuvasta. Kuvan terävyys kärsii kohinaa poistaessa, joten, jos kuvassa on paljon kohinaa, sitä ei saa välttämättä enää pelastettua. ISO-arvon kanssa kannattaa tästä syystä olla varovainen ottaessa valokuvia.

 

Kuvankasittely_Lightroom6


Lightroom-ohjelman helppokäyttöisyys hämmästyttää, sillä ohjelmalla pääsee todella pitkälle ammattimaisenkin valokuvauksen osalta. Suurin osa julkaistavista valokuvista niin lehtiin, kirjoihin kuin mainoksiin onnistuu tekemällä kuvankäsittely pelkästään Lightroomissa. 

 

Luovia kuvankäsittelyhetkiä!

 

Kuvat ja teksti: Emma Ivane