27.5.2021

Varusteita joita en vaihda pt. 1

Paitsi, jos saan tuntuvan hyvityksen.


Kun luontokuvaaja Markus Varesvuo lähtee vähän pidemmälle reissulle, niin tavaraa ja tekniikkaa on mukana aika tavalla. “Tästä kun lähtee poimimaan itselle niitä kaikkein tärkeimpiä, niin toki ensimmäisenä on runko. Tällä hetkellä minulla on Canon EOS R5, kamera joka on mullistanut lintujen lentokuvaamisen animal- ja eye focus -ominaisuuksilla. Loisto peli,” Varesvuo toteaa. EOS R5 -kamerassa Dual Pixel CMOS AF -tarkennusjärjestelmä toimii koko kennon alueelta, mahdollistaen tarkennuspisteen valinnan jopa kuvan reunalta. Tarkennus ei myöskään karkaa yhtä helposti liikkuvia kohteita seurattaessa, kun koko alue on käytössä.

 

Varesvuo_swapit2

 

Hyvän rungon kaveriksi tietysti tarvitaan myös korkealaatuista optiikkaa. “EF 400mm f/2.8L IS III USM on perustyöjuhta. Tässä on sekä ulottuvuutta, että todella hyvää valovoimaa talven pimeisiin hetkiin,” Markus kertoo ja muistuttaa, että lintukuvaajan vakiovarusteisiin kuuluu myös telejatkeet, jotka ovat aina matkassa mukana tuomassa lisää ulottuvuutta. Toinen suosikkiobjektiivi on EF 70-200mm f/2.8L IS III USM. “Kun on mahdollisuus päästä kohdetta lähelle ja haluaan maisemaa mukaan, niin 70-200 on ehdoton. Sitä käytän todella paljon.”

 

“Hyvän kuvan ominaisuudet eivät juurikaan ole muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana. Tekniikka on vaan kehittynyt ja sen hyvän kuvan ottaminen on helpompaa.”

 

JM_RAJALA_VARESVUO_SWAP_IT_MASTER_210521

 

Olennaisia luontokuvaajan varusteita itse kamerakaluston lisäksi ovat myös erilaiset lisävarusteet; lisäakut, muistikortit ja tukeva jalusta. Kylmä ilma ja miinusasteet kuluttavat akun loppuun tavallista nopeammin. Uudemmissa malleissa pakkasensietoa on pystytty parantamaan, mutta etenkin talvella on silti hyvä idea varustautua kuvausretkelle useammalla vara-akulla.

Muistikortti on kameravarusteista luultavasti pienin, mutta sitäkin tärkeämpi. Riippuu kortin käyttötarkoituksesta, millaisia siirtonopeuksia tarvitaan. Yksittäisten valokuvien ottaminen onnistuu matalallakin siirtonopeudella, mutta jotta voit hyödyntää nopeita sarjakuvaus- tai videokuvausominaisuuksia, kortilta vaaditaan korkeaa ja vakaata siirtonopeutta.

 

varesvuo_swapit1