4.3.2020

Viisi vinkkiä kaupunkikuvaamiseen

Jokaisella kaupungilla on omanlaisensa energia ja tunnelma. Erilaiset ihmiset, rakennukset, kadut ja puistot tarjoavat monia kuvausmahdollisuuksia. Olemme koonneet vinkkejä mm. kuvien sommitteluun, vähenevässä valossa kuvaamiseen ja tarinan kerrontaan. Näiden vinkkien avulla otat entistä parempia kuvia suosikkikaupungeistasi.


 

 

 
1. Kerro kaupungin tarina

 

Jokainen kaupunki on eri kulttuurien kohtaamispaikka ja niillä on oma historiansa, josta syntyy tuhansia erilaisia tarinoita, joista kuvaaja voi valita juuri itselleen sopivan aiheen. Hyvä idea onkin unohtaa suosituimmat nähtävyydet ja etsiä kuviin oma näkökulma, joka imaisee katsojan mukaansa. Kohteeksi voi valita esimerkiksi kunnostettavan Berliiniläisen historiallisen rakennuksen, ruokaa valmistavan kokin, tai illanviettoon suuntaavan joukon. Tavoite on tuoda esiin oma näkemyksesi kaupungin tunnelmasta ja herättää katsojan uteliaisuus. 

 

Screenshot 2020-03-03 at 16.05.58

 

 

2. Kaupunki ei koskaan pysähdy

Ihmisten ja kulkuvälineiden liike luo kaupungin sykkeen. Moni voi kuvitella mielessään Amsterdamin polkypyöräruuhkan, Bangkokin kelluvat markkinat tai Dubain tauottoman liikennevirran. Tälläisten kaupunkien kuvaaminen kannattaa aloittaa tutustumalla kaupunkiin.

Etsi esimerkiksi vilkas risteys, jota voit kuvata eri perspektiiveistä. Mikäli kamerassasi voi säätää valotusaikaa, valitse hieman pidempi valotusaika, pidä kamera vakaana vaikka jalustan avulla ja ota kuva, jossa liikkeessä olevat ihmiset näkyvät sumeina paikallaan pysyvää taustaa vasten. 

 

Screenshot 2020-03-03 at 16.06.13

 

 

3. Kaupungin kuvaaminen pimeällä tai heikossa valaistuksessa

Hämärän laskeuduttua kaupungit näyttävät aivan erilaisilta kuin päivällä. Vähäinen valon määrä tekee kuitenkin kuvaamisesta haasteellisempaa. Jalustan käyttäminen iltahämärässä on suositeltavaa, jotta voit pitää kameran vakaana eikä kuviin tule tärähdyksen takia epäterävyyttä. Jos mahdollista, pyri kuvaamaan paikoissa, joissa on paljon valoa. Erilaisilla valojuovilla tuot helposti mielenkiintoa kaupunkikuviisi. Etsi esimerkiksi silta tai kattoterassi, josta voit kuvata alhaalla olevaa katua lintuperspektiivistä. Järjestelmäkameralla voit asettaa valotusajaksi vaikkapa noin 20 sekuntia. Upeita ilta- ja yökuvia voi saada myös säätämällä kamerasi ISO-herkkyyttä. Käytä jalustaa ja aseta ISO-herkkyydeksi 1600 tai 3200, jolloin kenno on herkkä ja kerää paljon enemmän valoa myös illalla ja yöllä. Kokeile rohkeasti erilaisia asetuksia, jotta löydät kuviisi omanlaisesi tunnelman.

 

Screenshot 2020-03-03 at 16.06.26

 

 

4. Tuo kaupungin kontrastit esiin

Useimmiten  vaikuttavissa kaupunkikuvissa on jonkinlainen kontrasti, esimerkiksi uuden ja vanhan, tyyneyden ja ristiriitaisuuden tai kaupungin eri yhteisöiden välillä. Luo oma tulkintasi tästä teemasta: henkilö meditoimassa täpötäydessä puistossa, historiallinen rakennus modernissa Lontoossa tai New Yorkin hipsterikorttelin kiireinen elämä. Kokeile myös käydä kuvaamassa samaa paikkaa eri vuorokauden aikoina, kun tunnelma on muuttunut.

 

Screenshot 2020-03-03 at 16.06.38

 

 

5. Yksityiskohdat ovat tärkeitä

Pienissä yksityiskohdissa kiteytyy kaupungin identiteetti. Ne jäävät helposti huomaamatta, vaikka ovatkin aivan silmiemme edessä. Lontoon koristeellisista viktoriaanisista katuvaloista, Pariisin art nouveu-tyylisistä kylteistä tai Lissabonin jalkakäytävien erikoisista laatoista voi saada vaikuttavia kuvia. Etsi pieniä ainutlaatuisia yksityiskohtia ja mieti, miten niitä voisi kuvata mielenkiintoisella tavalla.
 
 
Screenshot 2020-03-03 at 16.06.52
 
 
Katso kaikki Canon -viikon tarjoustuotteet.
 
kaikki Canon tarjoukset ››
 canonin_viiva