Kesä, aurinko ja kuvaus – vinkit auringonvalossa kuvaamiseen

Jaa somessa

Valokuvaaminen erityisesti aurinkoisella säällä voi aiheuttaa päänvaivaa. Miten auringonvalo tulee ottaa huomioon ja saadaan onnistuneita kuvia? Kysyimme vinkkejä Rajalan Jonni Vihtkarilta.

Aurinko paistaa

Kirkkaalta taivaalta paistava aurinko luo haastetta kuvaajalle.

”Täydessä auringonpaisteessa kannattaa kuvattava kohde asettaa niin, että aurinko tulee hieman takaviistosta tai takaa. Näin kuvattavan ei tarvitse siristellä silmiään”, kertoo Jonni. 

Jos tuntuu, että kohteen kasvot jäävät liian varjoisiksi, voi käyttää esimerkiksi kameran pistemittausta ja mitata valotus kohteen mukaan. Kääntöpuolena tässä voi olla se, että tausta ylivalottuu. Taustan ylivalottumisen välttämiseksi voi kuvattavalle kohteelle antaa täytevaloa esimerkiksi salamalla tai heijastimella. 

”Suosittelen käyttämään ennemmin erillistä salamalaitetta kuin kameran omaa sisäänrakennettua salamaa”, vinkkaa Jonni.

Salama käyttöön myös kesällä

Aurinkoisella säällä voi salamalaitteesta olla hyötyä. Erillisellä salamalaitteella saadaan valaistukselle lisää tehoa ja ennen kaikkea voidaan vaikuttaa valon sijaintiin.

Kamerasta irti olevaa salamaa voidaan hallita erillisellä radiolaukaisimella. Monista salamalaitteista löytyy ns. orjatoiminto, jonka avulla salaman voi väläyttää hyödyntämällä kameran omaa salamaa.

”Kuvattaessa valovoimaisella objektiivilla (esim. F/1.4-4) hyvässä valossa valotusajat pyrkivät menemään nopeammiksi kuin 1/160s–1/250s, jolloin salama ei normaalitilassa ehdi valottaa koko kuvaa. Valitse siis salama, jossa on "high speed sync" -toiminto. Näin vältät mustat raidat salamakuvissa”, ohjeistaa Jonni.

kesa_kuvaus2
Canon EOS 5D Mark III, 1/2500 f/3.5 50 mm

Heijasta auringon luonnollista valoa

Jos käytössä ei ole salamalaitetta ja haluaa lisää valoa kohteeseen aurinkoisella säällä, heijastimen käyttö on suositeltua.

Heijastimen hyvä puoli on se, että sillä ei tarvitse kilpailla valon määrästä auringon kanssa, vaan heijastimella voidaan hyödyntää vallitsevaa valoa. Sitä käyttämällä ja kääntelemällä on mahdollista nähdä valon käyttäytyminen ennen kuvan ottamista.

Heijastimen koko valitaan kohteen koon ja rajauksen mukaan. Isoa läpikuultavaa heijastinta voi myös hyödyntää, jos halutaan pehmentää auringosta tulevaa suoraa valoa.

Puun alustat ja muut varjoisat kuvauspaikat ovat hyviä, kun halutaan tasaista pehmeää valoa.

kesa_kuvaus3
Canon EOS 5D Mark III, 1/200 f/3.5 110 mm

Pilviä taivaalla

Kesällä pilvinen sää on ehkä helpoin kuvaamisen kannalta – valo on tasaista eikä esimerkiksi kuvattavan henkilön tarvitse siristellä silmiään.

Jos kuvaa henkilökuvia pilvisellä säällä tai varjoisassa paikassa, on salamasta tai heijastimesta apua. Tällä tavoin henkilön katseeseen saadaan lisää eloa.

Jos voidaan vaikuttaa kuvauksen ajankohtaan, ilta- tai aamuaurinkoa on hyvä hyödyntää. Valo tulee näin matalammalta ja imartelee henkilön kasvoja paremmin kuin kova päiväaurinko. Illalla ja aamulla kuvattaessa kuvaan saadaan enemmän myös lämpöä. 

Haluatko luoda kuvaan fiilistä utuisuudella? Kokeile vastavaloon kuvausta auringon ollessa matalalla. Näin saat kuvaan utuisuutta ja väreilyä. Tosin tällöin kohteeseen tarkentaminen voi olla astetta haastavampaa.

kesa_kuvaus1_1
Canon EOS 5D Mark III, 1/250 f/8 50 mm

JULKAISTU: 30.6.2017 0:00:00
KATEGORIA: haastattelut, koulutukset ja kirjallisuus

JAA ARTIKKELI SOMESSA


Tilaa vinkit ja ideat!