19.4.2020

Vinkit kameran huoltoon ja objektiivien puhdistukseen

Kamera ja objektiivit altistuvat helposti pölylle, kosteudelle ja iskuille. Miten kamerakalustoa tulisi puhdistaa ja säilyttää? Keräsimme yhteen keskeiset vinkit.

 

Kameran ja objektiivien säilyttäminen

 

Kun säilytät kameraa oikein, sen käyttöikä pitenee ja kameran arvo säilyy paremmin. Yksi kuvausharrastajan tärkeä varuste on oikeanlainen kameralaukku. Se suojaa kameraa, objektiiveja ja muita varusteita muun muassa iskuilta ja pölyltä.

 

Kameralaukkuun voi lyhyenkin käytön jälkeen kertyä likaa ja pölyä. Siksi myös kameralaukun säännöllinen puhdistaminen on tärkeää. Helpoiten puhdistat kameralaukun tyhjentämällä sen kokonaan ja imuroimalla laukun kauttaaltaan. Jos laukussa on erillisiä lokeroja tai taskuja, kannattaa myös ne puhdistaa huolellisesti.

 

Ensimmäinen perussääntö: älä koskaan säilytä objektiivia ilman sen etu- ja takasuojaa, jotta objektiiveihin ei pääse pölyä tai roskia. Suojaamaton lasipinta on myös altis kolhuille ja naarmuille, jotka ajan mittaan heikentävät kuvanlaatua.

 

Yksi hyvä keino objektiivien lasipinnan suojaamiseen on suotimien käyttö. Objektiivin etuosaan kiinnitettävät suotimet suojaavat objektiivin linssipintaa. Jos kolhaiset objektiivia, tulee uuden suotimen hankkiminen huomattavasti edullisemmaksi, kuin objektiivin linssin korjaaminen.

Kameran ja objektiivien säilyttäminen 

Kameran huolto ja puhdistus – mitä kannattaa tehdä itse ja mitä jättää ammattilaisille?

 

Sääntö numero yksi: Älä huolla kameraa itse, jos et tiedä, mitä olet tekemässä.

Muutamia kameran huoltoon ja puhdistukseen liittyviä juttuja voit tehdä itse:

 

1. Järjestelmäkameran rungon ja kennon puhdistaminen

Kameran rungon ulkopinnan voi varovasti pyyhkiä pehmeällä kankaalla tai mikrokuituliinalla. Heti kun kamerasta irrotetaan rungon suojus, altistuu kamera ilmassa leijuvalle pölylle ja muille epäpuhtauksille. Jos järjestelmäkameran kennolle pääsee pölyä, voi se näkyä kuvissa mustina pilkkuina.

 

Jos omat taidot epäilyttävät, kennon puhdistamisen voi myös jättää suosiolla ammattilaiselle.

 

Puhdistustarvikkeita kennoille

rollei-sensor-cleaning-set-for-aps-c_2

 

Rollei Sensor Cleaning Set for APS-C Cameras - puhdistusetti ammattimaiseen märkä/kuivapuhdistukseen croppikennoille. Mukana tulee puhdistusneste, sekä 12 puhdistuslastaa. Kaikki puhdistuslastat on erikseen tyhjiöpakattuja, jonka ansiosta ne ovat täysin pölyttömiä.

 

Rollei Sensor Cleaning Set for Full-Frame Cameras - puhdistusetti on ammattimainen märkä/kuivapuhdistus full frame -kennoisille kameroille. Mukana tulee puhdistusneste, sekä 12 puhdistuslastaa. Kaikki puhdistuslastat on erikseen tyhjiöpakattuja, jonka ansiosta ne ovat täysin pölyttömiä.

 

 

2. Objektiivin puhdistus

Objektiiveja on käsiteltävä erityisen varovasti. Objektiivien lasi on erittäin herkkää, ja se naarmuuntuu helposti. Siksi objektiivin oikeanlainen puhdistus on tärkeää. Se vaikuttaa aina optiseen pintaan.

 

Muista puhaltaa irtoroskat pois esimerkiksi ilmapumpulla ennen linssipintojen pyyhkimistä. Linssi naarmuuntuu helposti jos hierot mahdollista roskaa linssiä vasten.

 

Objektiivin elektroniset pinnat voi puhdistaa varovasti mikrokuituliinalla. Tämä puhdistus kannattaa suorittaa säännöllisesti, ettei osiin pääse kertymään likaa tai roskia. Puhdistamiseen voi käyttää tavallista mikrokuituliinaa tai erityisesti kameran puhdistamiseen tarkoitettuja liinoja.

 

Jos huomaat objektiivin lasipinnassa sormenjälkiä, on objektiivi syytä puhdistaa mahdollisimman pian. Sormenjälkien rasvaisuus ja happamuus voivat vahingoittaa objektiivien heijastusta ehkäisevää pinnoitetta. Myös vesiroiskeet voivat vahingoittaa objektiivin lasipintaa. Esimerkiksi kuivuneet vesipisarat ja merivesiroiskeet sisältävät suolakiteitä, jotka voivat vahingoittaa objektiivin lasia. Siksi ne on hyvä pyyhkiä pois objektiivin pinnalta mahdollisimman nopeasti.

 

Puhdistustarvikkeita objektiiveille

rollei-lenspen_1

 

 

Rollei lens pen -puhdistuskynän pyöreä puhdistuspää poistaa tehokkaasti sormenjälkiä, rasvaa, likaa ja pölyä objektiiveista. Pehmeällä nylonharjalla voi tehdä linssien esipuhdistuksen.  

 

 

 

rollei-lens-cleaning-set_1

Rollei lens cleaning set -paketissa on mukana leveä ja pehmeä harja, ilmapumppu, mikrokuituliina sekä puhdistuneste. Kompakti harja pyyhkii pois hiekan, roskat ja nukan. Sen jälkeen pari tippaa puhdistunestettänukattomaan puhdistusliinaan, ja voit pyyhkiä sormenjäljetä, rasvan ja jäljellä olevan lian pois.  

 

 

 

Kameran käsittely kuvaamisen aikana

Kuvaamistilanteessa on aina hyvä huomioida olosuhteet. Erityisen huolellinen kameran kanssa kannattaa olla kosteissa olosuhteissa. Lisäksi, jos mahdollista, objektiivin vaihtaminen on hyvä tehdä ympäristössä, joka on kuiva ja jossa ei ole runsaasti pölyä tai hiekkaa.

 

Hiekka_lentää

 

Kun hiekka pöllyää ja vesi roiskuu - suojaa kameraasi

Kesällä kuvattaessa pitää huomioida muun muassa paahtava aurinko, hiekka ja vesi. Kameraa ei kannata jättää pitkäksi aikaa auringonpaisteeseen. Esimerkiksi mökillä tai uimarannalla kuvattaessa kannattaa varoa hiekan joutumista kameraan ja kameralaukkuun. Kovat hiekanjyvät naarmuttavat helposti kameran optiikkaa ja näyttöä.  


Vesi liittyy usein myös suomalaisten vapaa-ajanviettoon ja myös kuvaamiseen. Esimerkiksi veneillessä tai mökillä voi kamera saada vesiroiskeita tai äkillinen rankkasade voi altistaa kameran ja objektiivin pinnat vesipisaroille. Pinnalliset vesiroiskeet kannattaa pyyhkiä pois mahdollisimman nopeasti. Jos kamera uppoaa veteen, kameraa ei kannata käynnistää ollenkaan, vaan järkevintä on toimittaa se asiantuntevan kamerahuollon tarkistettavaksi.

 

 

Pakkanen hidastaa kameraa ja syö akkua

Talviaikaan pakkanen luo omat haasteensa, sillä se voi hidastaa kameran nestekidenäytön toimintaa. Pakkaskelissä kovalle koetukselle joutuvat myös kameroiden akut, ja akkujen kesto saattaa heikentyä etenkin kovemmilla pakkasilla. Akkuja kannattaakin pitää sisätaskussa, kun et kuvaa, ja kamerakin voi olla takin sisällä, kunhan se ei huurru esimerkiksi hikoilun vuoksi.

 

Kylmästä lämpimään ja lämpimästä kylmään

Kameran pitää antaa sopeutua käyttölämpötilaan ennen sen käyttöä. Kun tuot kameran esimerkiksi kylmästä ilmasta lämpimään, kylmään kameraan voi tiivistyä lämpimästä sisäilmasta kosteutta. Näin käy helposti varsinkin talvipakkasilla, kun kosteus tiivistyy kameran ulkopinnalle.  

 

Tiivistymistä tapahtuu aina, jos kamera on kylmempi kuin sitä ympäröivä ilma. Tämä sama ilmiö tapahtuu silmälaseille, jotka huurtuvat tultaessa ulkoa lämpimään sisätilaan. Anna siis kameran ja muiden kuvausvälineiden lämmetä ja kuivahtaa rauhassa ennen virran päälle kytkemistä. 

 

Kosteus voi tiivistyä myös kameran sisälle. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun vaihdat objektiivia lämpimässä ja kosteassa ilmassa ja viet sen jälkeen kameran kylmään. Kameran sisäpinnoille saattaa tiivistyä kosteutta myös silloin, jos vaihdat lämpimässä objektiivin kylmään kameraan.

 

Kaikissa kamerasi huoltoon liittyvissä asioissa voit kääntyä Rajala Pro Shopin puoleen.

 

Tutustu kameran hoitotuotteisin