16.7.2020
Vaikka värifilmi ja sen myötä värillinen valokuvaus keksittiin jo 1930-luvulla, monet ammattikuvaajat luottavat edelleen myös mustavalkokuvauksen voimaan. Mitä mustavalkoisuus tuo kuviin, ja miksi mustavalkoisuus elää yhä vahvana valokuvauksessa? Lue tästä lyhyt perehdytys sekä vinkit, joilla pääset ajattoman ja dramaattisen mustavalkokuvauksen alkuun.
Mustavalkokuvaus tallentaa mustat, valkoiset sekä harmaan sävyt. Tällainen värimaailma on omiaan rauhoittamaan kuvan levottomankin värimaailman. Kontrasteja sekä sävyjä säätämällä saadaan nostettua kuvasta esiin se oleellinen, mitä kuvassa halutaan korostaa.
Vinkki: Mustavalkoiseksi muuttaminen voi toisinaan myös pelastaa muuten onnistuneen kuvan, jossa asetukset eivät vain ole olleet aivan kohdillaan värikuvalle. Esimerkiksi normaalisti vältettävä kohina eli kuvan rakeisuus sopii mustavalkokuviin. Niissä se ei häiritse samalla tavalla kuin värikuvissa – vaan antaa tekstuuria kuvaan ja luo vintage-henkeä. Sen lisäksi vähän epäonnistuneen valotuksen korjaus on usein helpompi tehdä kauniisti, jos RAW-kuvan muuttaa mustavalkoiseksi.
Muutamalla perusohjeella pääset jo pitkälle mustavalkokuvauksen maailmaan astumisessa. Digiaikana mustavalkoisuus luodaan yleensä jälkikäsittelyssä, mutta myös kuvausaiheita kannattaa miettiä jo etukäteen mustavalkoisuus mielessä. Yhtä hyvin voit näillä ohjeilla kokeilla, miten lempikuvasi toimisi mustavalkoisena versiona. Harjoittelu tekee mestarin!
Monissa kameroissa on valmiina mustavalkoinen Monochrome-kuvaustyyli. Monochrome-kuvauksessa ei kuitenkaan pääse vaikuttamaan kontrasteihin jäkikäteen, jos kuvaat vain jpeg-muodossa. Viimeistään mustavalkokuvauksessa kannattaakin ottaa käyttöön jpegin lisäksi värillinen RAW- eli raakakuvamuoto, joka antaa moninkertaiset mahdollisuudet kuvankäsittelyyn. Kuvankäsittelyssä saat luotua upeimmat mustavalkokuvat. Toisinaan mustavalkoista lopputulosta voi kuitenkin olla vaikea kuvitella, kun katselee kuvauskohdetta väreissä. Siksi Monochrome-moodia käyttämällä voi olla helpompi hahmottaa, miltä kuva suurinpiirtein tulee mustavalkoisena näyttämään – vaikka viimeistely tapahtuisikin kuvankäsittelyssä.
Esimerkiksi Photoshopissa ja Lightroomissa voit käsitellä RAW-kuvia. Kuvat saat muunnettua mustavalkoisiksi valitsemalla HSL /harmaansävy -säätimen, jolla pääset muokkaamaan harmaansävyjä sinulle mieluisiksi.
Maisemakuvat ja katukuvat:
Muotokuvat:
Esiasetukset:
Kun värikuvissa toisiaan täydentävät ja toisilleen vastakkaiset värit elävöittävät kuvaa, mustavalkokuvissa kannattaa etsiä aina sävykontrastia, jotta kuvasta erottuvat toivomasi elementit. Jos värikuvissa vastavärit saavat esineet erottumaan voimakkaasti taustasta, sama asetelma ei aina toimi harmaansävyissä. Vastaväritkin voivat harmaansävyinä muuttua kontrastiltaan varsin tasaisiksi. Kuitenkin voit jäkikäsittelyssä muokata näiden kahden värin kirkkautta erikseen. Silti suositeltavampaa on hakea kuvauskohteita, joista kontrastia jo lähtökohtaisesti löytyy. Voimakkaat mustat ja valkoiset tuovat kuvaan dynamiikkaa.
Pystyt vaikuttamaan kuvien kontrastiin niin kuvaustilanteen vallitsevalla valolla, kuvan objektien sävyillä kuin valotusasetuksillasi. Esimerkiksi vaalean puunrungon voi auttaa valotusasetuksilla nousemaan entisestään tummasta metsätaustasta. Auta valotuksella esiin kontrasteja asettamalla valotuksen vaaleamman kohdan mukaan – samalla myös varjot tummentuvat. Etsi sitten kiinnostavimmat muodot, kuviot sekä tekstuurit ja luo niistä upea kompositio.
Pitkät valotusajat voivat toimia erityisen hyvin mustavalkokuvissa, joissa on esimerkiksi liikkuvaa vettä tai pilviä. Pitkä valotusaika tallentaa veden kirkkaimmat kohdat laajemmalle alueelle kuin lyhyt valotusaika, mikä parantaa sävyjen kontrastia.
Myös esimerkiksi katukuvauksessa liikenteen ja ohikulkijoiden liike piirtyvät hienosti pitkällä valotuksella kaupungin liikkumattomaan kehykseen.
Liikkeen luoma epätarkkkuus esimerkiksi aallossa, joka lyö vasten kallioista rantaa, lisää myös kuvan tekstuurista kontrastia ympärillä olevan liikkumattomaan maisemaan. Voit halutessasi käyttää myös harmaasuodinta, mikä auttaa vähentämään valotusta ja pidentämään suljinaikaa noin 1,4 – 9 aukon verran.
Jo valotusaika on 1/60 sekuntia tai pidempi, tarvitset myös jalustan, jotta kamera pysyy paikallaan, eikä kuva tärähdä. Voi olla hyvä idea kokeilla myös itselaukaisutoimintoa tai etäohjausta, jotta varmistat terävät kuvat.
Harmaasuotimia eli ND-suotimia ja polaarisaatiosuotimia voi hyödyntää myös mustavalkokuvauksessa. Ne muokkaavat kuvan kontrastia, mikä mustavalkokuvissa usein auttaa luomaan juuri toivotun lopputuloksen. Harmaasuodin on paikallaan, jos haluat säilyttää esimerkiksi yksityiskohdat kirkkaassa taivaassa, kun taas polarisaatiosuodinta voidaan käyttää vähentämään heijastuksia ja lisäämään kontrastia.
Voit myös vaihtoehtoisesti kokeilla kahden tai useamman kuvan ottamista erilaisilla valotuksilla korkean dynaamisen alueen (HDR) yhdistelmän luomiseksi kuvankäsittelyssä.
Sen lisäksi mustavalkoelokuvien kuvaajien käyttämät värilliset suotimet voivat olla avuksi myös digitaalisten kuvien kontrastin luomisessa. Ne toimivat tummentamalla suotimen värin vastavärejä kuvauskohteessa, samalla kun kirkastavat suotimen värisiä kohtia. Esimerkiksi oranssi suodin tummentaa taivaan sinistä, kun taas vihreä suodin valaisee puiden lehdet esiin.
Vaikka värisuotimia voidaan käyttää manipuloimaan kontrastia, on tavallisempaa jättää tämä työ nykyisin käsittelyvaiheeseen. Tehokkaimmat työkalut kontrastin luomiseen löytyvät Adobe Camera Raw-ohjelmasta, toiminnosta HSL / Harmaasävy, jonka avulla voit säätää kahdeksan yksittäisen värin kirkkautta. Voit muokata yksittäistä väriä liu´uttamalla säädintä mihin tahansa mustan ja valkoisen välillä. Kannattaa kuitenkin tarkkailla tällöin koko kuvaa, sillä pienikin säätö vaikuttaa kuvan yleisilmeeseen – värin säätöä kannattaa tehdä hienovaraisesti, jotta kuvaan ei tahattomasti tule luonnotonta tehostetta. On hyvä muistaa, että esimerkiksi punaisen ja vaaleanpunaisen säätäminen kuvassa vaikuttavat ihon ja huulien sävyyn. Kokeilemalla alat oppia, millainen säätösuhde sopii mihinkin kuvauskohteeseen.
Tasot ja käyrät -säätimellä voidaan myös muokata sävyjä ja kontrastia, mutta juuri HSL/Harmaansävy -säätimillä on helpoin luoda eroja kuvattujen objektien välille, jos niillä on sama kirkkaus, mutta eri värit.
Dodging and burning – eli varjostaminen ja lisävalottaminen – on perinteinen tekniikka, jota käytettiin filmiaikana pimiössä joko tummentamaan kirkkaita kohtia tai lisävalottamaan liian tummia varjoja. Photoshopin Dodge- ja Burn-työkalut toimivat samalla periaatteella, mutta ne tarjoavat vielä paremmat säätömahdollisuudet, sillä työkaluilla pystyy käsitellä niin kirkkaimpia kohtia, varjoja kuin keskisävyjä. Näin saat määriteltyä vielä tarkemmin mustavalkokuvaan kirkkaus/tummuus -dynamiikan, joka miellyttää silmääsi.
Liian kirkkaita kohtia voi siis tummentaa burn-toiminnolla ja liian tummia kirkastaa dodge-toiminnolla. Tason läpinäkyvyyttä säätämällä saat aikaan hienovaraisen säädön, jossa käsittelyjälki ei näy niin voimakkaasti.
Kun kokeilet näitä ohjeita, pääset varmasti alkuun mustavalkokuvauksessa. Käytä luovuuttasi, ja kokeile – sillä tavalla löydät oman kuvaus- ja kuvankäsittelytyylisi myös mustavalkokuvauksessa.
Katso esimerkiksi tästä kooste erilaisista inspiroivista mustavalkokuvista tai tutustu valokuvaajiin kuten: Nicolas Decoopman, Tim Booth ja Pentti Sammallahti.