6.12.2018

Vinkit onnistuneisiin joulukuviin

Talven juhlakausi on kulman takana. Pikkujoulut, joulunvietto ja uusivuosi ovat juhlia, joissa kuvataan paljon. Kuitenkin luonnonvalon vähyys, keinovalon käyttö ja esimerkiksi kynttilänvalo aiheuttavat haasteita kuvaajalle. Kysyimme vinkkejä Rajalan Jonni Vihtkarilta.

Valoa kasvoille ilman salamaa

Esimerkiksi pöytävalo tai kuvattavan etupuolella oleva kynttilä on usein riittävä valonlähde tuomaan sopivan valon kuvattavan kasvoille. Jos valo on liian korkealla (esimerkiksi kattolamppu), kuvattavan silmien ympärille muodostuu ikävät varjot.

Silmien ympärille tulevia varjoja voi vähentää muun muassa erillisellä salamavalolla niin, että salama heijastetaan esimerkiksi katon tai seinän kautta. Näin kuvattavan kasvoille saadaan pehmeämpi valo. Erillisen salaman etuna on se, että välähdyspäätä voidaan kääntää haluttuun suuntaan sopivien valo-olosuhteiden saavuttamiseksi.

 

Vinkkejä salaman käyttöön

Jos käytät salamaa ja kuvattava kohde ja tausta tuntuvat jäävän liian tummiksi, voit kokeilla salaman 2. verhon synkronointia. Tällöin kamera pyrkii valottamaan taustan luonnolliseksi. Samaa lopputulosta voi tavoitella pidentämällä kameran suljinaikaa.

Jos salamassa on TTL-mittaustoiminto, kannattaa sitä hyödyntää. Sen avulla salama säätää automaattisesti tehonsa kameralle tulevan valon perusteella.

 

Pidä suljinaika riittävän nopeana

Vallitsevalla valolla kuvatessa on syytä kiinnittää huomiota kameran ISO-herkkyyteen. Kun ISO-arvo on asetettu tarpeeksi suureksi, on suljinaika riittävän nopea pysäyttääkseen kohteen liikkeen.

Valovoimainen objektiivi (esimerkiksi f/2.8 tai pienempi) toimii hyvänä apuna, kun suljin- eli valotusaika pitää saada riittävän nopeaksi.

 

Käytä jalustaa ulkona kuvatessasi

Etenkin hämärällä kuvattaessa on kamerajalusta korvaamaton apuväline. Jalustaa käyttämällä voidaan kamerassa käyttää pidempiä valotusaikoja ilman, että kuvista tulee epätarkkoja tai tärähtäneitä. Jalustan avulla kuviin saadaan paremmin vangittua tunnelmaa ja valoa.

Haluatko lisää tunnelmaa kuvissa näkyviin valolähteisiin, kuten kynttilöihin? Kokeile kameran aukon säätämistä yhtä pykälää isommaksi.

Ilman jalustaa kuvattaessa objektiivin kuvanvakaajasta on hyötyä, jolloin voidaan käyttää normaalia pidempää valotusaikaa käsivaralta kuvattaessa. Tosin vakaajasta on lähinnä hyötyä, kun kuvataan paikallaan olevaa kohdetta.

Uudenvuoden ilotulitukset kuviksi

Uudenvuoden ilotulituksien tallentamisessa jalusta on ehdoton lisävaruste. Lisäksi kaukolaukaisin on hyvä apuväline etenkin pitkiin valotusaikoihin. Kaukolaukaisimia on saatavana sekä langallisia että langattomia.

 

tutustu verkkokaupan tuotteisiin