9.8.2017

Vinkkejä perhejuhlien kuvaamiseen

Suomen suvi on kesäisten juhlien aikaa. On sitten kyse  esimerkiksi hääjuhlista, syntymäpäivistä tai sukukokoontumisesta, on juhlajärjestelyiden keskellä myös hyvä miettiä, miten ikuistaa upeat ja hauskat hetket valokuviksi.

Kysyimme Rajalan Jonni Vihtkarilta vinkkejä perhejuhlien kuvaamiseen. Tässä jutussa esitettävät kuvat ovat myös Jonnin käsialaa.

1. Valmistaudu juhlaan

Varmista, että kamera ja kalusto ovat kunnossa

Varmista, että kamerasi toimii normaalisti. Etenkin jos kuvaat kamerallasi harvemmin, ei kannata kameran testausta jättää juhla-aamuun.

Järjestelmäkameroiden akut kestävät yleensä pitkään, mutta hyvissä ajoin ennen juhlaa kannattaa tarkistaa akun lataustaso ja tarvittaessa ladata kameran akku. Vara-akku on myös varsin hyvä olla mukana.

Olet juuri ottamassa hyvää tilannekuvaa ja kamera ilmoittaa ”Muisti täynnä”. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin alkaa kesken juhlatilaisuuden poistelemaan muistikortilta vanhoja kuvia. Muista siis tarkistaa, että kameran muistikortissa on tilaa suurellekin määrälle kuvia.

Tutustu juhlan ohjelmaan

Jos juhlan ohjelma on selvillä, on hyödyllistä suunnitella etukäteen ja valmistautua, mistä ja miten kuvia juhlan aikana ottaa.

2. Muista sommittelu

Sommittelu on yksi tärkeimmistä asioista kuvan onnistumisen kannalta. Yleisin sommittelutapa on laittaa kuvan kohde keskelle, mutta pienillä nikseillä voi oppia sommittelemaan paremmin. 

Nykyään monista kameroista löytyy ristikko, jota voi hyödyntää kuvan sommittelussa. Ristikko on jaettu kolmanneksiin pysty-ja vaakasuunnassa. Kuvan pääkohde kannattaa sijoittaa kuvassa keskiosasta hieman joko kuvan oikeaan tai vasempaan laitaan. 

Jos käyttää ristikkoa, hyvänä perussääntönä on jättää kuvassa tilaa katseen tai liikkeen suuntaan.

Kuvan taustaan on myös hyvä kiinnittää huomiota. Jos mahdollista, kannattaa valita rauhallinen tausta ja yrittää välttää kuvia, joissa henkilöiden pään taustalla näkyy osa lampusta, taulusta tai muusta taustalla olevasta esineestä.

Perhejuhla kuvaus - Jonni Vihtkari Photography

3. Suosi luonnonvaloa ja käytä harkitusti salamaa

Aina kun mahdollista, hyödynnä luonnonvaloa. Päiväsaikaan auringonpaisteessa on järkevää kuvata hieman vastavaloon, ettei kuvattavien tarvitse turhaan siristellä silmiään. 

Tällöin kuitenkin kamera saattaa helposti mitata valotuksen taustan mukaan, jolloin itse kohde jää liian tummaksi. Hyvänä keinona on silloin käyttää kameran oman salaman täytevalo-toimintoa tai erillistä salamalaitetta.

Vältä suoraa salamaa

Kameran päällä olevan, suoraan kuvauskohteeseen suunnattavan, salaman käyttöä kannattaa välttää. Saat aikaiseksi pehmeämmän valon suuntaamalla salaman esimerkiksi vaalean katon tai seinän kautta. Salamalaitteisiin on myös saatavissa pehmentimiä, jotka asennetaan salaman välähdyspään eteen. Ulkona kuvatessa varjoisa paikka, vaikkapa puun alla, on myöskin hyvä valinta, kun halutaan pehmeämpää ja tasaista valoa.

 

Juhlien hämärässä

Hämärässä juhlatilassa voidaan tilan tunnelmaa saada kuvaan valitsemalla salama-asetuksista 2. verhon täsmäys, jolloin kamera valottaa kuvaan myös vallitsevaa valoa ja lisää salaman valon vasta valotuksen lopussa. Jos kuvaaja valitsee itse valotusajan kamerasta, niin silloin pidentämällä valotusaikaa, saadaan kuvaan mukaan enemmän ympäröivää valoa.

Enemmän vallitsevaa valoa kuvaan saadaan myös salaman hitaalla täsmäyksellä sekä 1. verhon täsmäyksellä.

2. verhon täsmäystä kannattaa myös kokeilla kun halutaan tallentaa tilanteiden liikettä kuvaan. 

 

Hämärässä kuvatessa voi ilman salamaa saada tunnelmallisia kuvia. Tällöin tärkeässä roolissa on valovoimainen objektiivi (esim. F/1.4-2.8).

Kuvaus hämärässä ja rajaus- Jonni Vihtkari Photography

4. Rajaa kuva onnistuneesti

 Kuvankäsittelyohjelmien ansiosta kuvien rajausta voi korjata joltain osin myös jälkeenpäin, mutta silti on hyödyllistä rajata kuva jo kuvaustilanteessa. 

Pyri ottamaan kuva niin, ettet rajaa kuvaa henkilöiden nivelistä, kuten polvista tai kyynärpäistä. 

Useimmiten juhlissa kuvataan silmien tasolta, mutta erilaisia kuvakulmia voi myös kokeilla. Esimerkiksi yläviistosta kuvaaminen on erityisesti imarteleva kuvakulma naisia kuvattaessa. 

 

5. Luo rentoa tunnelmaa kameran takaa

Kuvauksen tuoksinnassa on hyvä jutella kuvattavalle, sillä tämä voi rentouttaa kuvattavana olevia ihmisiä. Otettuja kuvia voi myös näyttää, jos mahdollista, ja antaa tarvittaessa neuvoja, miten saada parannusta kuviin. 

Yksi hyvä keino on pyytää kuvattavaa kääntämään kasvojaan sekä vartaloaan hieman sivuttain kuvaajaan nähden. Aina ei kuvissa tarvitse katsoa kameraan, vaan voi pyytää kuvauskohdetta katsomaan ohi kamerasta kauas kuvaajan taakse.

 Luo rento tunnelma - Jonni Vihtkari Photography

6. Ole koko ajan valmiina

Kuvien ottamisen ja poseerausten välissä kannattaa myös kamera pitää kuvausvalmiina, koska parhaimmat kuvat voivatkin syntyä juuri silloin, kun ei olla poseeraamassa kameralle.

Jotta saa onnistuneita tilannekuvia, kuvaajan pitää olla tarkkailijan roolissa ja pitää kamera koko ajan kuvausvalmiina. Sarjakuvaustila kamerassa on hyvä valinta, kun halutaan paljon valinnanvaraa kuville ja saada valittua juuri se paras ilme.

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita ja niiden lisävarusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »